"Problesklo mi to hlavou, snažil jsem se tam cpát, ale nespadlo to tam. Hlavní je, že jsme vyhráli. Třeba dám gól zase někdy jindy a bude to důležitější," řekl novinářům Čáslava.

"Kluci si ze mě dělali srandu, kdy jsem dal naposledy gól. Už jsem ale dva v reprezentaci jednou dal, bylo to v přípravě s Francií v Karlových Varech," vybavil si dvaatřicetiletý bek duel z dubna 2004, v němž pomohl k výhře 8:0.

Dvakrát se prosadil v druhé třetině během pěti a půl minuty. Nejdříve proměnil v oslabení přečíslení tří na jednoho, pak se trefil ránou od modré čáry.

"Viděl jsem, že je přede mnou volno a Petr Tenkrát dobře vyjel. Kdy jindy to proměnit," okomentoval nezvyklý výpad při soupeřově přesilovce, který by si Čáslava možná proti silnějším týmům nedovolil. "Nejdříve jsem chtěl nahrávat, ale pak jsem si to rozmyslel a potom už to stačilo jenom zvednout."

Podle Čáslavy poslední duely s Lotyšskem a Itálií už byly z české strany povedenější. "Zvedly nám sebevědomí. Neříkám, že byly nějak úžasné, ale není to o tom, jak krásný hokej hrajete, ale jak jste efektivní a kolik máte bodů," podotkl.

Byl rád, že s Itálií bylo o osudu zápasu rychle rozhodnuto. "Po rychlém gólu jsme se uklidnili, protože jinak se s takovými mančafty hraje špatně."

Čáslavovi je jasné, že v neděli proti Rusku se bude hrát v jiném tempu. "Těžko budeme moci my obránci takhle útočit. Musíme hrát jednoduše, svoji hru, nedělat kličky na modré čáře, dávat si to a střílet," podotkl
Čáslava, který naposledy hájil barvy CSKA Moskva.

"Zápasy s Rusy jsou všechny stejné. Je to takový zarputilý hokej. Když to řeknu blbě, tak plný nenávisti. My jsme zápas se Švédy nezvládli tak dobře, jak jsme si představovali. Teď se to snad povede líp," řekl.

Ruský tým viděl na turnaji dvakrát v televizi. "Mají výborný mančaft, jsou tam hráči jako Malkin a Dacjuk. Trochu to připomíná jejich tým z Německa (na MS 2010). Ale my se nesmíme dívat na jména, my máme taky výborné útočníky a musíme hrát jak tým," doplnil Čáslava, který má skalp hvězdného ruského týmu z finále mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem, kde v roce 2010 slavil životní úspěch.