Lepší v tomhle ohledu je už jen František Ptáček, který z nejvyšší soutěže odešel s 1209 zářezy. Jenže Kadlece dosažení famózního čísla příliš nebere. „Statistiky nejsou moje hobby," přiznává.

Čtěte také: Brankář Francouz měl nejvyšší úspěšnost zákroků v KHL

Mnohem důležitější pro zkušeného beka bylo, že Plzeň, za niž válčí od roku 2013, zvládla důležitý zápas. Škodovka doma rozdrtila Vítkovice 6:2 a posílila naděje na účast v předkole play-off.

„Sice jsem věděl, že se něco blíží, ale jsem hlavně rád, že jsme vyhráli dobrý zápas, padlo hodně gólů a diváci se bavili," svěřoval se Kadlec, který v lednu oslavil čtyřicítku, ale stále je oporou plzeňské defenzivy.

Stihnete jubilejní zápas oslavit?
Teď v sezoně ne. Možná po soutěži, ale jestli budu mít chuť. Dvanáctistovka je sice hezké číslo, ale já hokej hraju kvůli vítězstvím. A když potom něčeho dosáhnete, tak je co slavit.

Víte, kolik za dvanáctistý zápas v kariéře zaplatíte do týmové pokladny?
Něco mě to stát bude. Ale nedávno jsme se Sochou (Tomášem Svobodou) platili za narozeniny, tak snad nebude pokladník pes.

Kam si dáte dres s dvanáctistovkou? Vystavíte si ho?
To raději nebudu říkat. Na čestné místo (smích).

Myslíte na překonání Ptáčkova rekordu?
Ne. Když to vyjde, dobře, když ne, tak se svět taky nezboří.

Co rozhodlo o nedělní vysoké výhře nad Vítkovicemi?
Oprotim minulým utkáním nám šly přesilovky a tři jsme proměnili. Hattrick Míry Indráka byl taky super. Ve druhé třetině jsme soupeři odskočili o dvě branky, a to se hned hraje líp. Do konce základní části chybí čtyři zápasy a my potřebujeme urvat každý bod.

Zamená to bezpodmínečně vyhrát obě zbývající domácí utkání s Karlovými Vary a Pardubicemi?
Tak nějak. Ale neupínáme se jen k tomu, zvlášť když doma nám to kolikrát šlo hůř, než venku. Něco zkusíme urvat i u soupeřů, nejlíp hned v pátek v Litvínově. Zní to otřepaně, ale je třeba se soustředit jen na nejbližší zápas a odmakat ho.

Bylo po třech porážkách těžké najít před soubojem s Vítkovicemi potřebný klid?
Ani ne. Zápasy po pauze šly rychle po sobě a tomu byly přizpůsobené i tréninky. Nijak se nejančilo a ten tlak, co na nás je, se nezvyšoval. Někdy je klid lepší než dusno. Což se potvrdilo, ale nesmíme polevit.

Dýchá se vám lépe s vědomím, že největší rivalové, Zlín s Olomoucí, nemohou Plzeň v tabulce přeskočit ani v případě úspěchu v dnešních dohrávkách? (jedenáctý Zlín hraje ve Vítkovicích, dvanáctá Olomouc na Spartě)
Je určitě lepší desáté místo hájit, než se někam dobývat. Ale už v pátek se hraje další kolo, takže dlouho v klidu nebudeme.

Nepřehlédněte: Biatlonisté si za MS oslavu zaslouží. Koukalovou čeká milionová odměna