Úvod patřil domácím, Korpikoski ale pálil těsně vedle a Salminena vychytal ve dvou krátce po sobě jdoucích přesilovkách lotyšský gólman Gudlevskis. Trochu jako blesk z čistého nebe přišel úvodní gól Lotyšů - na konci rychlého brejku a přečíslení dvou na jednoho byl precizně zakončující Meija.

Odpověď domácích však na sebe nenechala dlouho čekat. Korpikoskiho přihrávku už o 59 vteřin později zužitkoval Salminen a konečně uspěl v minisouboji s Gudlevskisem. Finové hráli ještě před přestávkou další dvě přesilovky, cestu k vedoucí trefě ovšem nenašli.

Na začátku druhého dějství se připomněl Granlund, na gólovou radost si však musel počkat až do 31. minuty, kdy se parádně trefil pod horní tyč. Seveřané se tak dočkali prvního úspěchu v šesté početní výhodě, kterou dnes hráli. Ve 37. minutě se Finové radovali ze třetí trefy po Salminenově teči bruslí, jenže videorozhodčí byl proti a stav 2:1 se neměnil.

Třetí třetinu zahájil slibnou příležitostí Cipulis, na druhé straně neuspěl Hagman. Finové doplatili na svůj vlažnější přístup v 57. minutě, kdy padající Meija dokázal přihrávkou před brankoviště najít Jekimovse a ten i v tísni prostřelil gólmana Raantu.

Finsku šlapaly dobře jen dva útoky

V prodloužení si Lotyši zkusili půlminutovou přesilovku po trestech v krátkém sledu na obou stranách v závěru základní hrací doby. Sice neuspěli, ale Finy poté nadlouho uzamkli před Raantou a domácí se štěstím odolávali. Pak ovšem Savinainen posunul puk našlápnutému Pihlströmovi a ten zaskočil Gudlevskise.

"Dnes jsme nepředvedli moc dobrý výkon. Nevím, co bylo špatně. Soupeř měl hodně vyloučených, ale nám se z toho nedařilo skórovat. Byli jsme rozhození a dařilo se pouze dvěma útokům," zhodnotil duel hrdina zápasu Pihlström.

Lotyši se díky zisku bodu posunuli alespoň na šestou příčku před Francii, jinak toho pro ně příliš ve hře nebylo. "Nemůžete tam ale jít a zápas vypustit. Každé utkání se počítá, bez ohledu na to, jak nakonec dopadnete v tabulce. Finové jsou jedním z favoritů na zlato. Tvrdě jsme makali a hráli dobře v defenzivě. Bod je pro nás dobrý, ale mohlo to být možná ještě lepší," řekl lotyšský bek Arturs Kulda.

Skupina B (Helsinky):

Lotyšsko - Finsko 2:3 v prodloužení (1:1, 0:1, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Meija (Džerinš, K. Jass), 57. Jekimovs (Meija, Dřerinš) - 10. Salminen (Korpikoski, Mäntylä), 31. Mikael Granlund (Salminen, Laakso), 64. Pihlström (Savinainen, Mäntylä). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Piechaczek - Hunnius (oba Něm.), Arm (Švýc.). Vyloučení: 8:4. Využití: 0:1. Diváci: 12.289.

Lotyšsko: Gudlevskis - K. Redlihs, Sotnieks, Kulda, Freibergs, Andersons, Saviels, M. Jass - Darzinš, Sprukts, Cipulis - Keninš, Girgensons, Indrašis - Džerinš, Meija, Jekimovs - K. Jass, Štals, Berzinš - Širokovs. Trenér: Ted Nolan.
Finsko: Raanta - Lepistö, Hietanen, Laakso, Mäntylä, Väänänen, Jalasvaara, Kukkonen, Melart - Pesonen, Kontiola, Aaltonen - Salminen, Korpikoski, Koskiranta - Savinainen, Mikael Granlund, Pihlström - Anttila, Hagman, Hytönen. Trenér: Jukka Jalonen.