"Lepilo nám to. Za stavu 3:1 jsme hráli super, říkal jsem si v duchu, jak dobře to máme rozjeté. Alespoň to bylo v závěru zajímavější, když snížili na jediný gól," řekl s úsměvem gólman Šimon Hrubec. "Celkově jsem nadšený a zápas jsem si moc užil, bavilo mě to. Byla to paráda. Myslím, že divákům se to muselo líbit," poznamenal Hrubec.

Atraktivní hokej je podle něho výsledkem toho, jak hráči plní pokyny trenérů. "Jsme mladý tým, v němž se nenajde hráč, který by si o sobě něco myslel a měl za to, že si může hrát něco svého, něco vymýšlet. Každý plní, co trenér řekne, a právě tohle dělá strategii strategií. Pak má taktika smysl," prohlásil Hrubec.

První výhra s nároďákem

Sice třikrát inkasoval, ale předvedl i několik výborných a důležitých zásahů. Kryl celkem 19 ran mezi tyče z hokejek Finů. "Na začátku při mně stálo i štěstí, po jedné ze střel se mi to od tyčky odrazilo do klína. Napadlo mě, že by to mohlo vyjít. Každopádně mám ze svého výkonu radost, byly tam i těžké zákroky," pochvaloval si Hrubec.

Jeho dobrý výkon nijak nezastínila ani smolná chvilka při snížení Finů na 2:3. "Podívám se na to zpětně s trenérem. Necítil jsem, že by mi puk někde propadl, jen jsem vnímal, že mi narazil mezi ruku a tělo. Najednou tam ale nebyl, tak jsem se za ním rychle otáčel a asi si ho tam sám šťouchnul do branky," popsal Hrubec.

Brankář Šimon Hrubec a Fin Antti Pihlström.Zdroj: ČTK/LEHTIKUVA/Antti Aimo-Koivisto

ČTĚTE TAKÉ: Paráda! Hokejisté porazili Finy a na Karjale si zahrají o prvenství

Těšilo ho, že se znovu ukázal na mezinárodní scéně a dosáhl poprvé i na vítězství. "Ono se to třeba nezdá, ale i naše extraliga je pro gólmana docela těžká. Jsem rád, že mi to vyšlo i na mezinárodní scéně. Zápas s Ruskem bude o to zajímavější, co je ve hře. Rozdat si to na férovku mezi sebou v posledním zápase o triumf je vždycky fajn," řekl Hrubec.

Obráncům se střelecky dařilo

Tři z pěti vstřelených branek obstarali obránci. "Zatím tam sypeme góly, ale teprve až se budeme bavit o dvou, třech letech, kdy to takhle bude, tak můžeme říct, že máme zase i ofenzivní beky. Dneska nám to prostě všem bekům vyšlo. Myslím, že jsme hráli opravdu dobře, udělali jsme minimálně chyb a hodně jsme pomohli do ofenzivy," uvedl bek Adam Polášek.

Trenéři nabádají k aktivitě, nechtějí, aby obránci výhradně jen čistili prostor. "Jakmile se tam něco otevře, tak to musíme využít." Celý tým působí odhodlaně, ale zároveň uvolněně. "Ty srazy jsou vždycky takové. Můžete se potkat s klukama, proti nimž hrajeme nebo jsme s nimi vyrůstali, to je vždycky uvolňující. Navíc když se vyhraje první zápas proti Švédům, tak vás to hodně zvedne a do dalšího zápasu jdete bez stresu. Budeme se snažit předvést to stejné jako proti Finům," přislíbil Polášek.

Obránce Jan Rutta si nemůže vynachválit servis od trenérů. "Dostáváme podrobné informace přímo o hráčích. Je to super. Abych pravdu řekl, tak to mám rád, když jsou rozepsané slabiny gólmanů. Nebo útočníci, čím vynikají. Člověk pak ví, na co si má dát v zápase pozor a co nedělat," řekl Rutta.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Kluci jsou hodně hladoví, těší asistenta Špačka. Na Rusy s Furchem