„Hokej se hraje pro diváky a pro ty to určitě bude atraktivní," povídal reprezentační trenér před startem Euro Hockey Tour.

Nominoval jste sedm hráčů z NHL. Uvažoval jste i o dalších jménech?

Mám povinnost postavit ten nejlepší tým. Ale někteří kluci nehrají, jako Martin Havlát nebo Patrik Eliáš, další mají zdravotní problémy, třeba Roman Červenka, Vladimír Sobotka nebo Michael Frolík. Ty bych také rád viděl v sestavě. U některých hráčů jsou zase potíže jiného druhu.

Máte na mysli třeba hvězdy Pardubic Davida Krejčího a Aleše Hemského? Východočeský klub je nechtěl pustit…

Konkrétně třeba u Krejčího je problémem velmi vysoká pojistka. Svaz teď nemá šanci ji zaplatit. Krejčí si navíc do reprezentační pauzy naplánoval rodinnou akci, tak jsem se s ním domluvil, že nejbližší turnaj neodehraje.

Nastoupí hráči z NHL ve všech zápasech turnaje Karjala?

S Tomášem Plekancem jsem domluvený, že odehraje jen jeden zápas. Má určité rodinné problémy. Ale kdyby se to zlepšilo, tak je tu i možnost, že bude hrát ve všech třech utkáních.

Bavil jste se také s Jaromírem Jágrem, který už předem účast v Euro Hockey Tour odmítl?

Bavil jsem s ním o různých věcech, ale o reprezentaci ne. Nemá smysl předbíhat. Já jsem přesvědčený, že pokud bude Jarda zdravý a k dispozici pro mistrovství světa, tak za národní tým hrát bude.

Jste rád, že v NHL pokračuje výluka?

Pro diváky je to samozřejmě velmi atraktivní, z toho pohledu je dobře, že se v NHL nehraje. Ale z pozice trenéra bych byl upřímně řečeno raději, kdyby výluka skončila a hrálo se tam podle plánu. Teď nevíme, kdy skončí základní část a jaké hráče budeme mít k dispozici pro mistrovství světa. Když NHL začne i skončí později, může nastat velký problém. Ovlivnit to ovšem nemůžu.

Do branky jste nominoval vedle Alexandra Saláka i Ondřeje Pavelce. Nebojíte se toho, že mu v Liberci zatím moc nedaří?

Není žádným tajemstvím, že Pavelec je hlavní kandidát na post gólmana číslo jedna. Některé zápasy mu možná úplně nevyšly, ale nesmíme zapomínat, že hokej je týmový sport a brankář také potřebuje podporu od spoluhráčů.

Co říkáte na výkony třineckého forvarda Martina Růžičky?

Je to rozený střelec. Když dá 21 gólů v sedmnácti zápasech, tak to o něčem svědčí. Potřebuje k sobě schopného centra, proto jsem povolal Martina Hanzala. Ale mluvil jsem i s Radkem Bonkem, který s Růžičkou hraje v Třinci.

ČTĚTE TAKÉ: Hadamczik si mne ruce, na Karjalu počítá se sedmi hvězdami z NHL