Čtyři nováčky pozval trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik na úvodní přípravný kemp před mistrovstvím světa. Premiérovou pozvánku do národního týmu dostali obránci Tomáš Kudělka, Petr Zámorský a útočníci Petr Holík s Petrem Strapáčem. Informoval o tom tiskový mluvčí Českého svazu ledního hokeje Zdeněk Zikmund.
    
Reprezentace se k první přípravě sejde v pondělí v Kravařích a Hadamczikovi by se na tréninku mělo hlásit 23 hráčů - dva brankáři, osm obránců a třináct útočníků. Všichni budou tvořit základ týmu, který se 6. a 7. dubna představí v Lotyšsku v úvodních zápasech turnaje Euro Hockey Challenge.
    
Poprvé od prosince 2007 by se v reprezentačním dresu mohl objevit útočník pražské Sparty Petr Tenkrát. Po delší době dostal pozvánku i zlínský Ondřej Veselý, jenž naposledy reprezentoval v dubnu 2008, nebo Pavel Kašpařík (duben 2009). Jen jeden start má na kontě Michal Birner z finského TPS Turku.
    
"Nominovali jsme hráče, kteří již nemají povinnosti v klubech," uvedl v tiskové zprávě Hadamczik. "Budou tvořit základ týmu, který sehraje dvojutkání Euro Hockey Challenge v Rize a cílem kempu proto bude především příprava pro zápasy s Lotyšskem. Stejně tak jsou v kempu hráči, kteří jsou kandidáty nominace na mistrovství světa, klubová sezona pro ně skončila, a proto je důležité, aby se udržovali v tréninkovém procesu."
    
Mimo hru je pro zranění Zbyněk Irgl z Dinama Minsk a Hadamczik bude čekat, zda se jeho stav zlepší a bude se moci ještě zapojit do přípravy. Nemůže počítat ani s Petrem Vránou z Chabarovsku. Obránce Jakub Nakládal, který léčil zlomenou zánártní kůstku, ve výběru nechybí.
    
V Kravařích bude národní tým příští týden trénovat do čtvrtka. Potom se opět sejde v úterý 3. dubna v Praze. Po zápasech v Rize se pak představí v dalších zápasech Euro Hockey Challenge s Německem v pátek 13. dubna a o den později v Českých Budějovicích. Potom čeští hokejisté přivítají ve středu 18. dubna v pražské O2 areně Slovensko, s nímž je čeká o dva dny později odveta v Bratislavě.
    
Generálkou na šampionát bude turnaj Euro Hockey Tour v Brně, kde se Češi utkají od 26. do 29. dubna se Švédskem, Finskem a Ruskem. Na mistrovství světa, které se hraje od 4. do 20. května, se vydají ve čtvrtek 3. května. V základní skupině narazí Hadamczikovi svěřenci postupně na Dánsko, Švédsko, Norsko, Lotyšsko, Itálii, Rusko a Německo. 

Nominace:

Brankáři: Jakub Kovář (České Budějovice), Tomáš Pöpperle (Sparta Praha).
Obránci: Miroslav Blaťák, Jakub Nakládal (oba Ufa/KHL), Petr Zámorský (Zlín), Tomáš Kudělka (Vítkovice), Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Ondřej Němec (Čerepovec/KHL), Lukáš Krajíček (Minsk/KHL), Tomáš Mojžíš (Turku/Fin.).
Útočníci: Lukáš Kašpar, Kamil Kreps, Jiří Novotný (všichni Astana/KHL), Petr Tenkrát, Ivan Rachůnek (oba Sparta Praha), Petr Holík, Ondřej Veselý (oba Zlín), Lukáš Klimek, Petr Strapáč (oba Vítkovice), Martin Adamský (Třinec), Pavel Kašpařík (České Budějovice), Jakub Petružálek (Chabarovsk/KHL), Michal Birner (Turku/Fin.).