Předčasný odchod, jenž se vymyká všem tradicím a pořádkům, bude řešit i Mezinárodní hokejová federace (IIHF). Její šéf René Fasel řekl, že jej rozhodnutí hráčů opustit plochu ještě před kanadskou hymnou zklamalo a jednání považuje za nedostatek respektu k soupeři.

Rusko podle jeho slov může čekat i tvrdý postih (zřejmě finančního rázu). "Po návratu z mistrovství světa to budeme řešit a požádáme o stanovisko i Ruskou hokejovou federaci. V IIHF platí pravidlo a příslušný trest bude vynesen," řekl Fasel pro agenturu TASS.

"Když jsem to viděl, bylo to pro mě obrovské zklamání. Za 29 šampionátů, na kterých jsem byl osobně přítomen, se nic takového nikdy nestalo. To, co udělal ruský tým, je absolutně nepřijatelné. Na ledě se při hře může stát cokoliv, ale nedostatek respektu k soupeři po jeho skončení nebudeme akceptovat," prohlásil Fasel.

Ruští hokejisté po prohraném zápase převzali stříbrné medaile, podali si s kanadskými hráči ruce, ale na zbytek ceremoniálu na ledě nezůstali.

Většina hráčů poté okamžitě zamířila do kabin, jen několik z nich v čele a Alexandrem Ovečkinem nebo Jevgenijem Malkinem zůstala stát na ledě a byla připravena vyslechnout si i kanadskou hymnu.

Marně. Kapitán týmu Ilja Kovalčuk pro ně přišel a odvedl je do útrob arény.

"Viděl jsem, jak se Ovečkin a Malkin snažili zastavit hráče, aby nešli do šatny. Nemůžeme z toho vinit hráče. Máme vedoucího týmu, trenéra nebo generálního manažera, kteří byli v té době na ledě a měli tomu zabránit," uvedl Fasel.

Šéf ruského hokeje Vladislav Treťjak incident označil za nešťastnou shodu náhod. "Byla to jen organizační chyba. Ne neúcta k soupeři. Máme velký respekt k soupeři, podali jsme si s ním i ruce," řekl Treťjak.

Také ruská média však o incidentu referují jako o hanbě a ostudě. V různých internetových anketách počínání hokejistů odsoudili i čtenáři.

Nad vystupováním členů ruského týmu se pozastavil rovněž člen organizačního výboru MS a bývalý reprezentační brankář Petr Bříza.

"Myslím, že vzali šampionát až příliš přemotivovaně. Přivezli s sebou do Prahy relativně hodně problémů, které tu vůbec nebyly. Osm týmů tu žilo velmi přátelsky, ale jakmile přijeli, zablokovali chodbu v hale, zvolili si jiný hotel, což pro nás bylo velmi vysoké bezpečnostní riziko. Vyvrcholilo to velikou ostudou a nerespektem vůči soupeřům a celému mistrovství světa," řekl Bříza Rádiu Impuls.