Havlát nejdříve tečí otevřel v prostřední třetině skóre a svým druhým gólem zařídil Sharks v čase 83:34 první bod v sérii. Při volbě hvězdy zápasu dostal přednost domácí Patrik Berglund, který v úvodu třetího dějství dvěma zásahy otočil výsledek. Hosté kontrovali brankou Andrewa Desjardinse a drama pak ukončil až Havlát střelou z mezikruží.
   
"Skvěle mě uvolnil Ryane (Clowe). Já se už jenom snažil trefit branku a ono to prošlo. Mojí první myšlenkou bylo, že už je čas na odpočinek," řekl Havlát, který kvůli operaci podkolenní šlachy vynechal polovinu sezony. Po rekonvalescenci se k týmu připojil v půlce března po tříměsíční absenci.
   
"Máme velké štěstí, že se mu dnes zápas tak povedl. Muselo to být pro něho náročné. Po návratu po zranění odehrál jen 13 nebo 14 zápasů. A tohle utkání trvalo čtyři a půl třetiny. Zaslouží si uznání," řekl trenér San Jose Todd McLellan na adresu útočníka, jenž ve vyřazovacích bojích pravidelně ožívá. "Má takovou pověst. To byl jeden z důvodů, proč jsme ho získali do týmu," prohlásil kouč.

Play off mu sedí

Havlát ve svých posledních dvou play off (v roce 2006 za Ottawu a 2009 za Chicago) nasbíral ve 26 utkáních 28 bodů. Vysokou produktivitu potvrdil i nyní, navíc gól v prodloužení vstřelil v play off už potřetí.
   
Hanzal rozhodl o výhře Phoenixu v polovině první nastavené dvacetiminutovky. Domácí byli blízko k vítězství už v základní hrací době, ale patnáct sekund před třetí sirénou vyrovnal Brent Seabrook.
   
Hanzal důležitým gólem prolomil osobní střelecký půst, který trval od 6. února, kdy se dvakrát trefil proti Detroitu. Český útočník stál na začátku i konci vítězné akce: vyhrál vhazování pro Rostislava Kleslu, jehož střela sice šla mimo, ale odrazila se k obránci Adrianu Aucoinovi. Ten vypálil od modré a clonící Hanzal před brankou puk šikovně tečoval.

Šťastný zásah

"Byl to šťastný zásah. Myslel jsem si, že mě Okie (Aucoin) vidí. Vystřelil mi to na teč, která se mi povedla," řekl Hanzal. "Před prodloužením jsme si říkali, že z někoho se musí stát hrdina, a v tom okamžiku, kdy dáte takovýhle gól, se cítíte skvěle," rozplýval se střelec.
   
Radost z prvního bodu kalí mužstvu zranění Radima Vrbaty, kterého během prvního střídání narazil na mantinel Andrew Shaw a český hráč už do hry nezasáhl. Podle trenéra Davea Tippeta by měl být Vrbata, s 35 góly nejlepší střelec týmu v základní části, brzy v pořádku.
   
Boston zahájil cestu za obhajobou Stanleyova poháru vítězstvím 1:0 v prodloužení nad Washingtonem. Zápas rozhodl v 62. minutě Chris Kelly. V brance poraženého týmu zastavil 29 z 30 střel Braden Holtby, jenž nahradil zraněné české gólmany Tomáše Vokouna a Michala Neuvirtha a odbyl si premiéru v play off. Mladý kanadský brankář má na kontě jen 21 utkání v základní části, z toho sedm v této sezoně, ale nezkušenost na něm nebyla znát.
   
Newyorští Rangers byli ve čtvrtek jediným týmem, který o zisku prvního bodu v sérii rozhodl v základní hrací době. Vítěz Východní konference porazil Ottawu na svém ledě 4:2. Senators zmírnili porážku dvěma zásahy v závěrečných deseti minutách, u prvního gólu si připsal asistenci Milan Michálek. Klíčovou pasáží byla 37. až 43. minuta, během kterých Rangers soupeři odskočili z 1:0 na 4:0.
   
"Byl to vyrovnaný zápas, ale na chvíli jsme upustili od našeho plánu a bylo to 4:0. Musíme stavět na tom, co jsme předvedli v poslední třetině. Hlavně musíme vytvářet více skrumáží před Lundqvistem. Je jedním z nejlepších gólmanů, těžko se překonává, když vidí střely," uvedl Jason Spezza.

Výsledky NHL

1. kolo play off NHL:

Východní konference – 1. zápasy:

NY Rangers – Ottawa 4:2 (1:0, 2:0, 1:2)

Branky: 13. Callahan, 37. Gáborík, 40. B. Boyle, 43. B. Richards – 51. Alfredsson (M. Michálek), 58. Condra. Střely na branku: 31:32. Diváci: 18.200.


Boston – Washington 1:0 v prodl.

Branka: 62. Kelly. Střely na branku: 30:17. Diváci: 17.565.


Západní konference – 1. zápasy:

St. Louis – San Jose 2:3 ve druhém prodl. (0:0, 0:1, 2:1 – 0:1)

Branky: 41. a 48. Berglund – 27. a 84. Havlát, 55. Desjardins. Střely na branku: 42:34. Diváci: 19.333.


Phoenix – Chicago 3:2 v prodl. (0:1, 2:0, 0:1 – 1:0)

Branky: 28. Pyatt, 38. Vermette, 70. Hanzal (Klesla) – 5. Toews, 60. Seabrook. Střely na branku: 34:45. Diváci: 17.138.