Hokejisté Vancouveru dokázali v play off NHL podruhé dobýt led Nashvillu, ve čtvrtém utkání druhého kola zvítězili 4:2 a zvýšili své vedení v sérii na 3:1. V sobotním pátém duelu si tak mohou Canucks znovu po sedmnácti letech vybojovat postup do finále Západní konference.

Hrdinou čtvrtečního utkání se stal stejně jako v předchozím zápase útočník Ryan Kesler, který ve 48. minutě vstřelil vítězný gól na 3:2 v přesilové hře poté, co jej předtím fauloval Ryan Suter. Kesler si v početní výhodě nabruslil do útočného pásma, prosmýkl se mezi Shanem O'Brienem a dalším obráncem Sheou Weberem a pohotovou střelou zápěstím nad vyrážečku překonal brankáře Pekku Rinneho.

Podobný scénář napsal Kesler už v minulém duelu, když se na něm v prodloužení vyfauloval Weber a on pak rozhodl zápas povedenou tečí. Ve čtvrtek si Kesler připsal i dvě asistence a z posledních dvou zápasů má bilanci 3 góly a 3 přihrávky.

"Byl to neuvěřitelný gól," komentoval Keslerovu vítěznou akci obránce Vancouveru Christian Ehrhoff, který v 16. minutě otevřel skóre zápasu. "Krásný gól v ten nejlepší moment. Ryan od začátku play off poctivě maká a dlouho se mu střelecky nedařilo. Teď dal ale další vítězný gól. Moc si to zaslouží," dodal.

Erat si připsal asistenci

Rozhodující trefě předcházel nesmyslný faul Ryana Sutera, který před brankou popadl Keslera oběma rukama za ramena a shodil ho na zem. "Hráči by měli umět zachovat klid," zlobil se na Sutera trenér Nashvillu Barry Trotz.

Kromě toho musel kouč domácích litovat zejména promarněné přesilovky pět na tři ve druhé třetině, kdy Predators během 47 sekund v dvojnásobné početní převaze vystřelili jen jednou na branku. "Téměř celé oslabení strávili na ledě Dan Hamhuis, Alex Burrows a Ryan Kesler a odvedli skvělou práci," pochvaloval si kouč Vancouveru Alain Vigneault.

Svůj premiérový gól v letošním play off zaznamenal v utkání kapitán Vancouveru Henrik Sedin, který dvacet sekund před koncem třetí třetiny pojistil vítězství trefou do prázdné branky při power-play Predators. Asistenci u prvního gólu domácích si připsal český útočník Martin Erat.

Výsledek 2. kola play off NHL:

ZÁPADNÍ KONFERENCE - 4. zápas:

Nashville - Vancouver 2:4 (1:1, 0:1, 1:2)
Branky: 20. Ward (Erat), 44. Franson - 16. Ehrhoff, 30. Edler, 48. Kesler, 60. H. Sedin. Střely na branku: 21:28. Diváci: 17.113. Stav série: 1:3.