Vítkovice do dějiště turnaje ve švýcarském Davosu odletěly z Ostravy už v úterý a mají za sebou první trénink. Vedení klubu se i letos snažilo tým posílit o tři povolené hráče z jiných klubů, ale nakonec Vítkovice ulovily jen Thomase Wellingera ze švýcarského Bielu.

"Měli jsme vytipovaných několik hokejistů, bohužel někteří odmítli, jiné zase nechtěly pustit jejich kluby. Chtěli jsme opravdu top hráče, bohužel to nevyšlo," řekl na klubovém webu generální manažer Petr Husička.

Doma zůstali i zranění útočníci Viktor Ujčík s Petrem Strapáčem a obránce Roman Polák, který čeká na vývoj v zámoří a s klubem zatím neprodloužil smlouvu. "Už s námi ale odjeli Kudělka a Káňa, kteří byli dlouhodobě zranění. Počítáme s nimi do hry," řekl novinářům kouč Peter Oremus.

Vítkovice byly loni jedním z mála českých klubů, který v Davosu za poslední léta výsledkově nevyhořel, a třetí místo by chtěly zopakovat. "Je to mezinárodní konfrontace, každý zápas bude velmi kvalitní a ostatní týmy jsou navíc velmi posílené. Ale chceme udělat maximum, abychom byli úspěšní. Bereme to jako přípravu na extraligu, ale nejen to, je to i reprezentace extraligy," řekl Oremus.

Jednotlivé soupeře moc neřeší. Podle Oremuse bude v každém utkání důležitý spíše výkon Vítkovic. "V každém zápase to bude chtít velkou zodpovědnost, přístup je důležitý, aby tým fungoval. Každý tam má stejné podmínky, my uděláme všechno pro to, abychom byli úspěšní," dodal Oremus, jehož asistent Ladislav Svozil za Vítkovice na Spenglerově poháru před 32 lety hrál.

Vítkovice se ve skupině utkají s Ufou a Fribourgem, druhou skupinu tvoří domácí Davos, silný tým Kanady s řadou hráčů NHL a německý Mannheim. Turnaj tradičně vyvrcholí na Silvestra finálovým utkáním.