Série na dva vítězné zápasy pokračuje v pondělí od 18:00 SELČ.

Brankářka Radka Lhotská podržela český tým při několika šancích Švédska, ale při vyloučení Flachsové už inkasovala po dorážce Johanssonové. Lhotská nadále držela naděje českého výběru, který začal postupem času také více hrozit a v 51. minutě se Česky dočkaly vyrovnání po trefě Polenské.

V závěru prodloužení nevyužil tým trenéra Karla Mannharta ani téměř dvouminutovou přesilovku, z toho 63 vteřin pěti proti třem. Při nájezdech se prosadila jako jediná ve třetí sérii Eliassonová.

"Absolutně jsme nezvládli úvod. Švédky byly agresivnější a rychlejší, lépe bruslily a my jsme všude byli pozdě," řekl Manhart webu Českého svazu ledního hokeje. "Trošku jsme se potom zlepšili, ale zápas se rozhodl asi v prodloužení, kdy jsme hráli přesilovku pět na tři a zahráli jsme to špatně. Tam jsme měli velkou šanci."

Nyní se bude český tým chystat na pondělní duel. "Budeme zjišťovat, jestli holky byly zatažené kvůli nervozitě nebo zodpovědnosti. Každá hráčka to měla asi trochu v hlavě. Zápas jsme nezvládli, a i když to bylo na nájezdy, tak Švédky asi zaslouženě vyhrály," doplnil Manhart.

Brankářka Lhotská si připsala 34 úspěšných zákroků, ale ani její výkon nestačil na úspěch. "Tyhle zápasy mám ráda, docela mi to vyhovuje. Je hodně střel a je to lepší, než když tam člověk stojí a za dvacet minut přijde jedna střela, která je těžká," řekla hráčka německého Sälzgitteru Icefighters. "Švédky na nás hodně nastoupily, ale podařilo se nám to udržet. Dostaly jsme jeden gól, což nebylo moc na to, kolik měly šancí," doplnila Lhotská.

Mistrovství světa hokejistek v Ottawě:

O udržení - 1. zápas:

Česká republika - Švédsko 1:2 po sam. nájezdech (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0)
Branka a nahrávky: 51. Polenská (Povová, Křížová) - 12. Johanssonová (Westerová, Eliassonová), rozhodující sam. nájezd Eliassonová. Rozhodčí: Hoveová (Nor.) - Kúdelová (SR), Taurianenová (Fin.). Vyloučení: 6:9. Využití: 0:1. Diváci: 667.

Čtvrtfinále:

Finsko - Německo 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
Branka: 16. Karvinenová.

Švýcarsko - Rusko 1:2 (0:1, 1:0, 0:1)
Branky: 37. Benzová - 13. Burinová, 49. Smolencevová.