Tým by však ještě měli doplnit čtyři hráči z výběru do 19 let, který se v příštích dnech představí v zámoří na turnaji World Junior A Challenge. Otevřený je i případný start útočníka Pavla Zachy, který již hraje v NHL za New Jersey, a kouč Petr věří, že zdravotní stav dovolí reprezentovat i chomutovskému útočníkovi Davidu Kašemu.

Pokud se nestane nic nečekaného, odletí talent Pirátů za týmem dodatečně příští týden. "David se zranil minulý týden v oblasti hrudníku a nejprve to vypadalo špatně. V posledních dnech to vypadá pozitivně. Vše konzultujeme se zástupci Chomutova a dohodli jsme se, že se bude léčit a trénovat doma. Čekají ho ještě dvě vyšetření, a pokud vše dopadne správně, připojí se k nám stejně jako hráči devatenáctky," uvedl Petr.

Musil splňuje všechna kritéria

Zástupci juniorské reprezentace i Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) jsou v kontaktu také se Zachou, který se letos prosadil do základního kádru Devils v NHL. Přesto se snaží s klubem domluvit, aby jej na turnaj uvolnil, stejně jako před rokem Boston Davida Pastrňáka.

"Řešíme to stejně jako další týmy, které mají hráče v NHL. Pavel figuruje v širší nominaci a jsme připraveni, že vše budeme řešit až do poslední chvíle. Klidně se může stát, že by přijel až v průběhu turnaje. Ve hře jsou všechny varianty," řekl Petr, kterému se již jednu trochu nečekanou posilu podařilo získat.

Na MS by se totiž v českém dresu měl představit útočník Adam Musil, který přitom v minulosti reprezentoval Kanadu. Má totiž obě občanství. "Byli jsme v kontaktu již delší dobu a po pravdě řečeno jsme čekali, zda bude nominovaný do širšího výběru Kanady. To se ale nestalo a poté jsme začali jednat. Dali jsme mu čas na rozmyšlenou, on vše probral i s rodinou a projevil zájem hrát za český nároďák," řekl Petr na adresu syna bývalého českého reprezentanta Františka Musila.

Zástupci ČSLH ještě Musilův start řeší s Mezinárodní hokejovou federací (IIHF) a podle manažera juniorské reprezentace Otakara Černého by nejpozději začátkem příštího týdne měli získat povolení. "Jsme přesvědčeni, že splňuje všechna kritéria pro start za český tým," řekl Černý. Musil totiž za Kanadu žádný vrcholný turnaj pod hlavičkou IIHF neodehrál.

Příprava v Kanadě

Nominovaní hráči odletí na kemp do Kanady již v pondělí a budou se připravovat v Blainville nedaleko Montrealu. V úvodních dnech společně s kanadskou reprezentací, s kterou sehrají i dva přípravné zápasy. Před druhým, jenž je na programu 21. prosince, už u týmu budou i hráči z devatenáctky.

"Počítáme s tím, že by se připojili čtyři - jeden brankář a tři hráči do pole. Může se to ale změnit, třeba i s ohledem na zdravotní stav," podotkl Petr. Pod vedením trenéra Jiřího Dopity v Kanadě startují například obránci Lukáš Doudera, David Kvasnička nebo útočníci Kristian Reichel, Nicolas Werbik, Petr Kodýtek a Ondřej Procházka.

Mistrovství světa hráčů do 20 let se v Montrealu a Torontu koná od 26. prosince do 5. ledna. Češi se v základní skupině utkají s Finskem, Švýcarskem, Dánskem a Švédskem.

Nominace na přípravný kemp:Brankáři: Jakub Škarek (Dukla Jihlava), Daniel Vladař (Providence/AHL)
Obránci: Petr Kalina (Sparta Praha), Daniel Krenželok (Vítkovice), Vojtěch Budík (Prince Albert/WHL), Libor Hájek (Saskatoon/WHL), František Hrdinka (Linköping/Švéd.), Filip Hronek (Saginaw/OHL), Ondřej Vála (Kamloops/WHL), Jakub Zbořil (St. John/QMJHL)´
Útočníci: Jan Dufek, Martin Nečas (oba Kometa Brno), Adam Musil, Michael Špaček (oba Red Deer/WHL), Dominik Lakatoš (Liberec), Lukáš Anděl (Havířov), Lukáš Jašek (Třinec), Filip Chlapík (Charlettetown/QMJHL), Radek Koblížek (Oulu/Fin.), Šimon Stránský (Prince Albert/WHL), Filip Suchý (Omaha/USHL), Tomáš Šoustal (Kelowna/WHL)