Svaz tak navazuje na spolupráci s Transparency International a iniciativou Loveckorupcniku.cz, s nimiž projekt představil ve snaze udělat hokejové prostředí průhlednější, zejména pak na jeho nižších úrovních. Certifikát, který uděluje výkonný výbor ČSLH, mohou získat za roční poplatek 10.000 korun právnické osoby a za polovinu fyzické osoby. Ovšem za předpokladu, že jsou bezúhonné a řádně registrované v souladu s českým právním řádem.

Vedle žádosti o certifikát musí žadatel předložit výpis z obchodního rejstříku, čestné prohlášení o bezúhonnosti, podepsaný kodex etického chování a zaplatit poplatek. Certifikát není pro provozování zprostředkovatelské činnosti povinný, ale posiluje pozici a důvěryhodnost jeho držitelů.

"Pro hráče, kluby a rodiče by měl být důležitým signálem, že spolupracují se subjektem, který splňuje základní právní, odborní a etické požadavky profese. Při výběru zprostředkovatele by k tomu určitě měli přihlížet," uvedl prezident ČSLH a zároveň právník Tomáš Král.

"Vzhledem k naší právní úpravě může v současnosti dělat agenta v podstatě každý právník z ulice, když to řeknu takhle. A není snadné se v tom orientovat. Chceme tuto oblast zlepšit," řekl na dnešní tiskové konferenci ředitel extraligy Josef Řezníček.

Certifikát a s ním spojené uvedení agentova jména na webu ČSLH ale není věčný. "Když se k nám dostane nějaká stížnost, budeme ji řešit. Existují tam i sankce, které mají tři stupně - napomenutí, pozastavení platnosti certifikátu a případně jeho odebrání. I proto, že chceme mít vždy aktualizovaný přehled, se poplatek platí ročně," vysvětlil Řezníček.

Registrace zatím povinná nebude

K povinné registraci agentů, jak je tomu v Kontinentální lize nebo ve Skandinávii, svaz prozatím přistoupit nechtěl. "Co vzniká teď, chceme posléze rozvíjet, ale tohle je nejsnadnější krok. Podobná řešení, jež fungují v těchto ligách, provází obrovská agenda, museli bychom sestavit speciální tým, který by se tomuhle naplno věnoval. Dokážu si představit, že nebude vůbec zapotřebí posouvat to k povinné registraci, ale teď potřebujeme především nasbírat nějaké zkušenosti s tímto opatřením, jestli se nám podaří eliminovat ty podvodné agenty," doplnil Řezníček.

"Čteme různě o tom, že v hokeji působí i agenti, kteří jsou označovaní jako gangsteři a banditi, ale díky certifikátu, který svaz připravil, by měl být trh mnohem čistší a transparentní. Všichni, co se tím skutečně zabývají, na tom budou pouze profitovat," řekl hráčský agent Jiří Hamal ze společnosti Global Management Group.

"V Transparency International jsme s ostatními právníky sestavili sedmero rad, které mají pomoci hráčům a rodičům, kteří hráče zastupují, se lépe orientovat. Základem je zajistit si o agentovi maximální rozsah informací, k čemuž má pomoci právě certifikát pro hráčské zprostředkovatele," uvedla právnička společnosti Sylvie Kloboučková.

Podle zakladatele a projektového manažera iniciativy Loveckorupcniku.cz Jana Hanáka se právě chování některých agentů ukázalo jako největší problém po dobu spolupráce s ČSLH.

"Evidujeme několik desítek případů, kdy došlo k poškození ze strany agenta. Škody přesahují celkem milion korun. Jde především o nevýhodnou smlouvu pro hráče a rodiče jsou pak mnohdy odkázáni na civilní soudy. Aby bylo jasno, týká se to však jednoho až dvou procent agentů. Ale praktiky některých lze přirovnat k chování tzv. šmejdů," uvedl Hanák.