Jágr je ohledně zhmožděného stehenního svalu optimistou, přesto zůstává zároveň opatrný. "Jak je to se zraněním, to zjistím až dnes na tréninku, protože včera jsem šel na trénink a moc jsem tam toho nenabruslil. Chtěl bych ho už ale absolvovat se spoluhráči, tak doufám, že to bude v pořádku," řekl dvaačtyřicetiletý forvard novinářům.

Při odhadování síly týmu zdůraznil, že bude záležet především na tom, jak si sednou hráči, kteří budou hrát společně. "Včera jsme byli na tréninku poprvé kompletní, někteří hráči přiletěli ze zámoří před dvěma třemi dny. Určitá aklimatizace bude potřeba, ale máme sedm zápasů na to, abychom se na ten nejdůležitější zápas na mistrovství světa dobře připravili," řekl Jágr s připomínkou sedmi zápasů ve skupině, po níž bude následovat play off.

Nechtěl příliš rozebírat ani své zařazení do sestavy a možné spoluhráče v útočné formaci. "Trenér má určitě nějakou představu, ale je to turnaj a během toho se může stát cokoliv, takže i ty útoky můžou postupně vypadat jinak než třeba na začátku," přemítal Jágr.

Duel se Slováky bere s nadhledem

Hned v pátek čeká výběr kouče Vladimíra Růžičky federální derby se Slovenskem. "To bude těžký začátek, protože Slovensko je vždycky nebezpečné. A pak přijdou na řadu Švédsko a Kanada… Takže hodně těžký začátek," připustil Jágr. Čechy čekají v základní skupině A následně ještě Itálie, Dánsko, Norsko a Francie.

Jako vždy hodně očekávaný souboj se Slováky bere s nadhledem. "Myslím, že to je více prestižní pro diváky než pro nás hokejisty. Pro nás je to každopádně těžký soupeř, protože víme, jak dobří a talentovaní hokejisté tam jsou. Udělali před dvěma lety velký úspěch na mistrovství světa a my se na ně musíme dobře připravit," připomněl Jágr stříbro Slováků z roku 2012.

Věří, že Bělorusko bude důstojným pořadatelem šampionátu. "Protože jsem hrál tři roky KHL, tak jsme Bělorusko navštěvovali velice často. Minsk je velice hezké a čisté město. Jejich prezident má rád hokej a věřím tomu, že udělal maximum, aby to mistrovství dopadlo výborně," uzavřel Jágr.