Hokejisté Toronta porazili v nedělním duelu play off NHL Boston 2:1 a vyrovnali stav série na 3:3. O postupujícím do druhého kola tak rozhodne až sedmý zápas, který se hraje dnes v Bostonu.

Dramatické šesté utkání se hrálo dlouho bez gólů. Bezbrankový stav zlomil až po 108 sekundách třetí třetiny Dion Phaneuf, který tečoval střelu Nazema Kadriho a připsal si první gól v play off od roku 2008. V 49. minutě pak Phil Kessel zvýšil na 2:0, když využil zmatku před brankou a bekhendem zavěsil.

Bruins pak vrhli všechny síly do útoku, zkorigovat skóre se jim ale povedlo až 25 sekund před sirénou. Při power play našel Jaromír Jágr před brankou Milana Lucice a ten konečně překonal brankáře Jamese Reimera. Vyrovnat už hosté nestihli.

Toronto si tak připsalo první domácí výhru v play off od roku 2004. Hlavní podíl na tom měl především Reimer, který zneškodnil 29 z 30 střel Bruins a několikrát svůj tým podržel zejména za stavu 0:0. V té době stačil jediný inkasovaný gól a sebevědomí Maple Leafs, nad nimiž visela hrozba vyřazení, se mohlo totálně rozpadnout.

"Ale takhle nad tím nesmíte přemýšlet. Soustředil jsem se jenom na svůj výkon, na každý zákrok, na nic jiného jsem nemyslel," prohlásil Reimer, který byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

Boston měl problémy s letadlem

Boston nyní nečeká snadná práce. Jako favorit vedl v sérii už 3:1, nyní ale za stavu 3:3 nesmí zaváhat. Na domácím ledě přitom prohrál dva ze tří zápasů v sérii. "Jsme trošku jako Jekyll a Hyde. Dnes jsme ukázali tu naši horší tvář. Je důležité, aby v sedmém zápase zase nastoupil ten dobrý tým Bruins," řekl trenér Claude Julien.

"Toronto má dobrý tým. Nikdy jsme netvrdili, že nás proti nim čeká lehká práce," konstatoval útočník Patrice Bergeron. "Teď jsme se dostali až do situace, kdy rozhodne jediný zápas. Na všem, co se stalo v prvních šesti utkáních, nezáleží. Teď jde o to vydat ze sebe maximum."

Další potíže Bruins nadělala závada letadla, kvůli které museli místo plánovaného přesunu zpět do Bostonu přespat v Torontu a domů se vracejí až dnes. "Ke konci zápasu jsme byli varováni, že má naše letadlo poruchu. Proto jsme zůstali v Torontu a cestujeme do Bostonu až v pondělí ráno," prohlásil generální manažer Bostonu Peter Chiarelli.

Rangers vydřeli sedmý zápas

Rozhodující sedmý zápas si vynutili také hokejisté New Yorku Rangers, kteří porazili Washington nejtěsnějším rozdílem 1:0. Jediný gól zápasu vstřelil v druhé třetině Derick Brassard. O postupujícím do 2. kola se rozhodne rovněž v pondělí ve Washingtonu.

A pro Capitals byl zatím domácí led výhodou. Vyhráli na něm všechny tři zápasy v sérii a soupeři dovolili vstřelit jen dva góly. V neprospěch Rangers navíc hovoří i historická bilance - z pěti zápasů číslo sedm na hřišti soupeře zatím nevyhráli ani jednou.

Sedmý zápas rozhodl sérii mezi Rangers a Capitals i loni, tehdy Washington prohrál v New Yorku a sezona pro něj předčasně skončila. Nyní podle hráčů přišel čas odplaty.

"Dnes soupeř dokázal zneškodnit naši největší zbraň - přesilové hry. Pak dali jeden náhodný gól a my už nedokázali odpovědět. Je frustrující, že po takovém utkání musíme hrát zápas číslo sedm, ale tak to prostě je," uvedl obránce Washingtonu Karl Alzner.

Lundqvist vychytal sedmou nulu v play off

Brankář Henrik Lundqvist je pro Rangers zárukou největšího optimismu. V neděli zlikvidoval všech 27 střel a vychytal sedmé konto v play off v kariéře.

"Potřebovali jsme ho a jsem rád, že se mi utkání povedlo. Ukázali jsme velký charakter, tvrdě jsme dnes makali a šli za svým cílem. Teď už se nemůžeme dočkat sedmého zápasu. Těšíme se na něj, bude to utkání, kvůli kterým hrajete hokej," konstatoval Lundqvist.

Sedmé utkání už mají za sebou hokejisté Anaheimu a Detroitu. Šťastnější byli nakonec Red Wings, kteří zvítězili na soupeřově ledě 3:2 a vyhráli sérii 4:3.

Jágr se dotáhl v historickém pořadí nahrávačů na Oatese

Český hokejový útočník Jaromír Jágr z Bostonu se díky asistenci v šestém utkání čtvrtfinále Východní konference NHL na ledě Toronta (1:2) vyrovnal na 14. místě historického pořadí nahrávačů Adamu Oatesovi. Jednačtyřicetiletý Jágr, který v NHL hrál také za Pittsburgh, Washington, New York Rangers, Philadelphii a Dallas, si ve 186 zápasech připsal 114 přihrávek.

Oates, bývalý hráč Detroitu, St. Louis, Bostonu, Washingtonu, Philadelphie, Anaheimu a Detroitu, stihl stejný počet asistencí ve 163 duelech.

V historické tabulce produktivity má Jágr na kontě 192 bodů a zaostává o čtyři body za pátým Paulem Coffeym, svým bývalým spoluhráčem z Pittsburghu. V tabulce střelců ztrácí Jágr se 78 trefami jeden přesný zásah na desátého Jeana Beliveaua.

Výsledky 1. kola play off NHL:

New York Rangers – Washington 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
Branka: 30. Brassard. Střely na branku: 29:27. Diváci: 17.200. Stav série: 3:3.

Toronto – Boston 2:1 (0:0, 0:0, 2:1)
Branky: 42. Phaneuf, 49. Kessel – 60. Lucic (Jágr). Střely na branku: 26:30. Diváci: 19.591. Stav série: 3:3.

Anaheim – Detroit 2:3 (1:2, 0:1, 1:0)
Branky: 14. Etem, 57. Beauchemin – 2. Zetterberg (Kindl), 17. Abdelkader, 34. Filppula. Střely na branku: 33:32. Diváci: 17.412. Konečný stav série: 3:4.