"Věděli jsme o prognózách, jak nás laická i nelaická veřejnost posuzovala, že na turnaji nebudeme patřit k nejlepším týmům. V celkovém hodnocení jsme v žádném případě ostudu neudělali. Řekl jsem před turnajem, že nemáme ani černé brýle, ani si nenasazujeme růžové, to se potvrdilo," řekl Jandač, jehož tým po prohrách s Kanadou (0:6) a Evropou (2:3 v prodloužení) a výhrou nad USA (4:3) skončil v turnaji celkově šestý.

Litoval, že tým nezvládl proti Výběru Evropy prodloužení, v kterém by jej získaný bod nasměroval k boji o semifinále proti USA. "Po výhře Evropy nad Amerikou se nám otevřela možnost, že bychom v případě úspěchu s Evropou mohli jít dál, navíc proti Švédsku, které vůbec neodvádělo hokej, na který se cítili. Šance tam byla. Jsou to jen dedukce, ale chyběl nám bod k postup do semifinále, kde nemusela být konečná," uvedl Jandač.

Pochvaloval si fungování širšího realizačního týmu, jehož složení bude s vedením svazu řešit v nadcházejících týdnech. Pro Euro Hockey Tour v něm jistě zůstanou asistenti Jiří Kalous a Jaroslav Špaček, trenér brankářů Petr Jaroš a videokouč Denis Havel.

Stojí o spolupráci s Prospalem i Ručinským

Jandač by rád dál spolupracoval i s asistentem Václavem Prospalem a hlavním skautem Jiřím Fischerem a generálním manažerem Martinem Ručinským, kteří byli jmenováni pouze pro Světový pohár. "Všichni projevili zájem pokračovat a budeme to dolaďovat, na které turnaje by byli. Podmínka bude, aby absolvovali všechny velké turnaje. Jirka Fischer je smluvně vázán v Detroitu, Venca Prospal trénuje v Tampě juniory," řekl Jandač.

Má představu, že by Euro Hockey Tour mohl absolvovat menší realizační tým a na mistrovství světa či další velké akce v příštích letech by se rozšířil. "Budu požadovat, aby tam ti lidé byli, pokud to bude aspoň trošku možné a pro svaz únosné," doplnil Jandač.

O možné roli Ručinského, který po Světovém poháru ještě zůstal v Severní Americe, u týmu na celou sezonu mají rozhodnout další jednání. "Je potřeba, abychom měli požehnání svazu. Já si můžu sice něco nadiktovat, ale je třeba, aby to mělo i nějakou kontinuitu a bylo to i v rámci finančních možností svazu," dodal ke složení realizačního týmu.

Evropa by měla více spolupracovat

Jandač chce ze zkušeností ze Světového poháru vytvořit výstup, který by rád předal na semináři zájemcům z řad dalších trenérů. "Abychom pomohli víc českému hokeji a posunuli se dál, protože kanadsko-americký svět nám trošičku uniká, nejen Čechům, ale celé Evropě," podotkl Jandač.

"Pokud budeme chtít být konkurenceschopní severoamerickému hokeji, tak budeme muset asi tady v Evropě víc spolupracovat, abychom se jim přiblížili," uvedl Jandač, podle něhož by se mělo v Evropě sáhnout ke zmenšení hřišť po vzoru NHL.

"Doporučoval bych, abychom sjednotili šířku a délku kluzišť aspoň do podobných rozměrů. Hrajeme v Evropě tu na úzkých a tu na širších kluzištích. Hokej na širokém a úzkém kluzišti je jiný. Hokej se poslední dobou vyvíjí jednoznačně do rychlosti. Když na užším hřišti budou hráči vyrůstat, tak budeme schopní produkovat i kvalitnější hokejisty," dodal.