"Lidé nemohli uvěřit tomu, co se stalo, že tolik mladých chlapců zahynulo," zavzpomínal dvojnásobný olympijský šampion Vjačeslav Fetisov v televizi Rossija 24. "Vzpomínka žije na každém kluzišti po celém světě," uvedl Mark Messier, šestinásobný vítěz Stanleyova poháru. Právě večerní utkání legend sovětského a kanadského hokeje v Jaroslavli ukončí pietní ceremonie.

V hlavním městském chrámu se už od rána sloužily bohoslužby za zesnulé. Od rána také lidé přicházeli položit květiny k velkým portrétům mrtvých hokejistů na zdi zimního stadionu Arena 2000, u kterého má být příští rok odhalen památník z 37 hokejek, symbolizujících počet členů týmu, kteří před rokem v letadle přišli o život.

V pátek byly odhaleny jiné pomníky obětem: na městském hřbitově, jakož i památník na místě neštěstí v podobě žulového kříže a balvanu s pamětní deskou.

"Vzpomínka na tým, který nás tragicky opustil, je bolestí nejen obyvatel Jaroslavle, ale i mnoha fanoušků v naší zemi a v cizině," prohlásil gubernátor oblasti Sergej Jastrebov. Podél cesty vedoucí k památníku zanechali fanoušci svíčky, u pomníku pak dresy, vlajky a šály, a to nejen "Loko", ale i dalších hokejových týmů.

Pochod ke stadionu

Fanoušci, jejichž počet policie odhadla na 10.000 a účastníci až na dvojnásobek, pak mlčky prošli městem ke stadionu. Odtud v okamžiku pádu letounu - 14:05 SELČ - vzlétly k nebi balónky a motoristé troubili klaksony.

Desetitisíce obyvatel Jaroslavle si také opatřily nálepky na auta připomínající neštěstí.

"Přístup jak klubu, tak města a oblasti (vůči pozůstalým) byl velice vstřícný a veškeré závazky vyplnily beze zbytku," řekl Jan Ježík, zástupce jedné z vdov po českých hráčích, která se dnešní vzpomínky v Jaroslavli také zúčastnila.

Pomník obětem v podobě hokejisty v dresu se symbolickým číslem 37 byl odhalen i v Jekatěrinburgu na Urale.

První obvinění

Při havárii startujícího letadla zahynulo 44 z 45 lidí na palubě, přežil jen palubní inženýr Alexandr Sizov, který se v okamžiku pádu nacházel v zádi letounu. V předvečer výročí ruští kriminalisté vznesli první obvinění: bývalému manažerovi aerolinek Jak-servis Vadimu Timofejevovi hrozí až sedm let vězení za to, že k řízení stroje Jak-42 povolal nevycvičenou posádku.

Vyšetřování vedené leteckými úřady skončilo loni v listopadu oznámením, že příčinou tragédie bylo bezděčné brzdění pilota při startu. Posádka prý nebyla dostatečně přeškolena a jeden z pilotů byl pod vlivem léku, který je s řízením letadel neslučitelný. Podle zprávy ruské prokuratury chyboval i letištní personál.

Lokomotiv neštěstí rok v Kontinentální lize chyběl. Nyní se vrátil s novým týmem a v prvním zápase v Novosibirsku porazil ve čtvrtek místní Sibir 5:2.