Mužský hokejový turnaj je v Soči na programu od 12. do 23. února, zámořská soutěž bude mít přestávku mezi 9. a 26. únorem. V pátek se všechny zainteresované strany - Mezinárodní hokejová federace (IIHF), Mezinárodní olympijský výbor, NHL a hráčská asociace NHLPA - shodly na konkrétních podmínkách startu hráčů z NHL.

"Rozhodnutí zúčastnit se XXII. zimních olympijských her v Soči bylo v mnoha ohledech obtížné, ale víme, že bude dobře přijato našimi hráči a především drtivou většinou našich fanoušků a sportovních fanoušků po celém světe," uvedl v oficiálním prohlášení komisionář soutěže Gary Bettman.

Fehr byl jednáním potěšen

Dohodu přijal s povděkem výkonný ředitel hráčské asociace NHLPA Don Fehr. "Mít šanci obléci v Soči národní dres je něco, na co se hráči těší," uvedl.

Spokojen byl i prezident IIHF Rene Fasel. "I když bylo mnoho detailů, o kterých jsme s NHL a hráčskou asociací diskutovali, nikdy nebylo pochyb, že chceme navázat na tradici, která začala olympiádou v Naganu," uvedl Fasel na webu mezinárodní federace.

Možnost, že by nejlepší hokejisté v Soči nestartovali, si prý vůbec nepřipouštěl. "Fanoušci mají právo vidět nejlepší hokejisty, stejně jako nejlepší běžce na stovce nebo elitní sjezdové lyžaře," podotkl Fasel.

I když se obecně předpokládalo, že k dohodě dojde, až nyní může trenér národního týmu Alois Hadamczik definitivně počítat s tím, že bude mít k dispozici nejlepší české hráče v čele s Jaromírem Jágrem, Patrikem Eliášem a Davidem Krejčím.

Hadamczik se raduje: soustředění nebylo zbytečné

"Od začátku jsem věřil, že k dohodě dojde a NHL nebude bránit nejlepším hokejistům ve startu v Soči. Někteří mě ale upozorňovali, abych nebyl přehnaně optimistický. Je dobře, že zvítězil sport," řekl Hadamczik. Kemp olympijských kandidátů, který skončil v Kravařích, tak nebyl zbytečný. "Přijelo hodně hráčů a vše se vydařilo," pochvaloval si reprezentační kouč.

V rámci dohody NHL poskytne pro olympijský turnaj sedm hlavních a šest čárových rozhodčích. Mezi kandidáty jsou i Češi v čele s Antonínem Jeřábkem, který řídil finále letošního mistrovství světa.

Reprezentační kouči musejí do 15. září zveřejnit širší nominaci na turnaj, která není početně omezená. Konečný pětadvacetičlenný výběr pak bude uzavřen nejpozději do 13. ledna a Hadamczik chce rovnou oznámit i jméno kapitána a jeho zástupců.