"Každý se musíme koncentrovat na svůj výkon. Základní část je zapomenutá, nemůžeme ani zlomkem žít z toho, že jsme byli první a měli bodový náskok, že se nám dařilo, zkrátka cokoliv. Teď je tu nová soutěž," řekl Jandač v rozhovoru pro oficiální stránky klubu.

Sparta základní část ovládla s náskokem patnácti bodů před Třincem, dala suverénně nejvíce gólů (208) a nejméně jich inkasovala (100).

Memento? Dva neúspěchy z minulosti

Pod Jandačovým vedením byla nejlepší v dlouhodobé soutěži i v sezoně 2011/2012, ale vypadla ve čtvrtfinále s Kometou Brno. O rok později dotáhla po návratu Jandače ze Lva Praha velkou ztrátu z úvodu sezony a následně ztroskotala na Třinci.

"Před sezonou 2011/12 došlo k totální obměně týmu a my naprosto nečekaně vyhráli základní část. Mužstvo fungovalo a hrálo nad své možnosti. A s tím přišlo také velké očekávání, možná větší, než by mělo. Po dvou týdnech čekání jsme pak narazili na rozjetého soupeře z předkola, přišlo pár zranění u obránců, neměli jsme potřebnou šířku kádru a nakonec jsme vypadli. Tehdy ale ty ambice nebyly tak vysoké jako nyní," prohlásil Jandač.

A další ročník? Situace byla o dost jiná.

"V průběhu sezony se mužstvo muselo vyhrabat z posledního místa a od listopadu jsme se prakticky každým zápasem prali o play off. Když jsme se dostali na dobrou pozici, narazili jsme na Třinec, což byl těžký soupeř se silným týmem, který patří každý rok mezi favority. Byla to těžká série, rozhodlo domácí prostředí v rozhodujícím utkání," uvedl.

Před aktuálním ročníkem Sparta výrazně posílila. "Do sezony jsme šli s tím, že se nezříkáme role favorita. Víme, že máme mužstvo, které má velkou kvalitu, což jsme potvrdili v základní části. Nicméně není to tak, že by hráči měli v hlavách předchozí neúspěšná čtvrtfinále," doplnil Jandač.

Play off? Řeč je o "pravém" jménu Sparty

Sparta hned devětkrát v sezoně porazila soupeře o šest a více branek. "Často se stalo, že jsme si vybudovali v první třetině náskok a utkání prostě nemělo tak dramatický náboj, nemělo to potřebné napětí. Na druhou stranu s tím těžko něco uděláme. Přeci nebudeme schválně prohrávat, abychom navodili bojovnější atmosféru zápasů play off. Takhle prostě proběhla základní část. Ta je pryč. Tečka. A jde se na play off," řekl Jandač.

Nepovažuje za ideální, že vítěz základní části jde po pauze na rozehraný tým z předkola, ale je přesvědčen, že se s tím mužstvo vyrovná.

"Musíme věřit ve vlastní síly, v sílu mužstva jako doteď. Zároveň ale počítat s tím, že to bude úplně jiný hokej. Často to mohou být zápasy o jediném gólu a my se podle toho musíme zachovat. Nesmíme si připouštět velký tlak. Je tady třicet lidí a všichni jsme odhodlaní jít do války," prohlásil.

Roli favorita přijímá, jen je potřeba ji teď potvrdit i v zápasech. "Od Sparty se vždy očekává, že bude favoritem a bude výrazně promlouvat do závěrečných bojů play off. To si všichni uvědomujeme. Kdo by si to neuvědomoval, těžko může ve Spartě hrát. Ale to se bavíme o jménu Sparty. Teď přichází fáze, kdy se ukáže, jestli jsme ta pravá Sparta i v boji," dodal Jandač.