Parta hráčů, která předloni získala stříbro na šampionátu osmnáctek, tak o kategorii výše na medaili útočit nebude a neukončí půst trvající od bronzu v roce 2005 v Grand Forks.

"Nedodrželi jsme plán a vůbec jsme si nehlídali předbrankový prostor. Ve druhé třetině jsme Američany na začátku nepustili z pásma, ale pak jsme z jednoho brejku inkasovali na 0:3. To už pak srazí každý tým," řekl po sobotním duelu útočník David Pastrňák.

Posila pro šampionát z Bostonu byla rozladěná, jak klíčový duel MS dopadl. "Kdybychom si hlídali jejich útočníky tak, jak jsme měli, mohli jsme s nimi hrát. Mají sice výborné hráče, ale náš největší problém byl, že jsme nedodržovali taktiku. Měli jsme tady super partu a je škoda, že se někteří loučíme s juniorskou reprezentací takhle smutně," dodal.

Češi pojedenácté za sebou nedokázali postoupit do bojů o medaile a na turnaji obsadili páté místo. Kapitán Dominik Mašín litoval, že junioři nenavázali na dobré výkony v základní skupině. "První zápasy jsme se prosadili dobrou a týmovou prací v obranné fázi. S Američany jsme ale chtěli létat po celém hřišti a toho oni umí využít. Když se v obraně objeví díry, okamžitě střílejí góly," uvedl.

Přáním české kabiny před čtvrtfinále bylo nedostat gól hned na začátku a hrát trpělivý hokej. Jenže to se nepodařilo. "Chtěli jsme co nejdéle držet stav 0:0 a pokusit se dát první branku z brejků. Věnovali jsme přípravě na Američany netradičně dlouho času, ale náš plán se nezdařil," řekl trenér Jakub Petr.

Po první třetině, kterou Češi prohráli 0:2, se trenéři pokusili tým povzbudit změnou v brankovišti. Za Vítka Vaněčka poprvé na MS zaskočil Aleš Stezka. I on ale brzy inkasoval a vysoké porážce nezabránil. "Nebylo to jednoduché, protože jsem nastoupil poprvé. Ale těšil jsem se, když mi to trenéři řekli. První minuty druhé třetiny se nám dařilo hrát aktivně, ale pak jsme zase odpadli," konstatoval Stezka.

"Zápas nám celkově ukázal, že máme problém v předbrankovém prostoru. Góly jsme dostali po situacích, ve kterých jsme až dosud během turnaje neinkasovali," porovnával kouč Petr čtvrtfinálový zápas s vystoupením týmu ve skupině. "Za stavu 0:3 už na našich hráčích byla vidět frustrace, že se jejich hokejový sen nesplní," doplnil.

S ním souhlasil obránce Jakub Zbořil. "Po třetím gólu se nám to v obraně rozpadlo a už se to s námi vleklo," prohlásil. Čtvrtfinále proti USA bylo pro některé hráče posledním zápasem v mládežnické reprezentaci. "Je hrozná škoda, že jsme vypadli ve čtvrtfinále, protože s těmihle kluky jsem hrál už od šestnáctky a pro mě osobně to byl vrchol sezony," dodal Mašín.