Jak vás přijal tým?
Bylo to v pohodě. (úsměv) Mužstvo je mladé, navíc kluky z extraligy jsem od vidění znal. A hráči, kteří působí v zahraničí, s těmi jsem se seznámil. Reprezentační prostředí na mě celkově zapůsobilo dobře, bavilo mě být celý týden v kolektivu. Vládla pozitivní atmosféra.

Jaký máte pocit z vystoupení na turnaji?
Mrzí mě, že jsme nezvládli zápasy s Finskem (2:4) a s Ruskem (1:5). Alespoň že se nám podařilo na závěr porazit Švédy (4:1), to mi dojem spravilo.

Se svým vytížením jste byl spokojený?
Jsme zvyklý hrát víc a každý hokejista chce strávit na ledě maximální možný čas. Ale jsem jen rád, že jsem byl nominovaný na všechny tři duely. Měl jsem danou roli ve čtvrté lajně, přičemž poslední třetinu s Ruskem a proti Švédsku jsem dostal šanci i v přesilovkách.

Zaznamenal jste kanadský bod za asistenci Tomáškovi. Mohla být produktivita větší?
V tom prvním utkání s Finskem jsem měl i dvě šance na gól. To mě trošku mrzelo, že jsem k nahrávce nepřidal také branku. Byla by to ještě hezčí premiéra.

Na turnaji jste se potkal s hokejovými hvězdami. Kdo vás nejvíce upoutal?
Největší zážitek mám z utkání s Ruskem. Soupeř slavil výročí, hala byla plná a na ledě hráli esa jako Kovalčuk nebo Dacjuk. Proti nim bylo skvělé si zahrát a stejně tak mě bavilo je sledovat. Poslední branka Kovalčuka, to byla nádhera. Konfrontace mi zároveň ukázala, v čem bych měl přidat. Nejlepší hrají ve velké rychlosti a kladou důraz na osobní souboje.

Myslíte, že jste si řekl o další pozvánky?
To těžko říct. Z mého pohledu jsem ostudu neudělal, ale samozřejmě mé výkony mohly být i lepší. Vše se bude odvíjet od toho, jak se mi bude dařit v klubu. Já budu makat na tom, abych se do reprezentace ještě podíval.

ČTĚTE TAKÉ: Francouz: Klukům patří velký dík za to, jak se k zápasu postavili

Trenér Jandač s vámi hovořil na toto téma?
Hodnotil spíš celek než individuální výkony.

Pojďme na chvíli i mimo hokej. S kým jste bydlel na hotelu?
S Michalem Jordánem. (úsměv) Jako jediného jsem jej znal blíž, protože před letošní i minulou sezonou s námi trénoval. Hodně mi usnadnil adaptaci v nároďáku, odpověděl mi na řadu dotazů. (úsměv)

Jaký jste si odvezl zážitek z Helsinek či Moskvy?
V Moskvě jsme měli jedno volné odpoledne, tak jsme si s kluky zašli na náměstí. Vánoční Moskva je nádherná. Měl jsem možnost poznat jiný svět a jiné město, jen tak bych tam jinak nejel. Bylo to moc příjemné.

Před odletem vás provázely komplikace kvůli pasu. Už máte nový vyřešený?
Hned minulé pondělí jsem si jej dal vyřídit a za měsíc bych si ho měl vyzvednout. Starý mi platil do dubna, a aby člověk dostal v Rusku vízum, musí mít pas platný alespoň půl roku dopředu. Chyběl mi tedy měsíc. Obdržel jsem však výjimku a moc za to vděčím Petru Čajánkovi. Nevím, jak to dokázal, ale to on mi ji zařídil.

Zůstal jste během turnaje informovaný o dění ve Zlíně?
Vůbec nevím, co se dělo. Jen s Petrem Holíkem jsem si jednou psal. Chtěl jsem se soustředit na zápasy.

V závěru roku si máknete, že?
Program je náročný. Ale soutěž je pro všechny stejná a je jen na týmu, jak se se zápasy vypořádá.

S jakým cílem tedy jdete do následujících pěti duelů?
Teď se láme sezona, takže budeme chtít udělat vítěznou šňůru, abychom se měli od čeho odrazit. Později už by bylo těžké něco honit.