Vzpomněl jste si po příchodu do kabiny na to, co jste v Českých Budějovicích prožil?
Jistě. Bylo by špatné, kdybych si nevzpomněl. Strávil jsem tady nějaký čas, a ne zrovna malý. Vždycky to tady na mě trochu dolehne. Krásné prostředí, podmínky pro hokej, město, region i lidi.

Řešil jste třeba i nějaké žádost i o lístky od budějovických známých?
Ani ne. Domlouval jsem se jen s Jardou Davidem, jestli bych mu mohl být nějak nápomocen. On si to však řeší po své ose. Takže jenom pro rodinu. Jinak nic.

V Budějovicích chodí mimořádné návštěvy na první ligu. Věříte, že i na zápasy národního týmu bude výborná atmosféra?
Podle mých informací jsou všechny zápasy vyprodané a v Budějovicích hlad po hokeji je. Už na prvním veřejném tréninku bylo hodně lidí. Je to hokejové město a věřím, že atmosféra bude výborná.

Konzultuje s vámi jako hlavním trenérem někdo, kde se turnaj Euro Hockey Tour na našem území uskuteční?
Ne. To všechno řeší svaz. Přece si já nebudu stanovovat, kde bude národní tým hrát. Termíny jsou víceméně dané a jenom se to posouvá kvůli televizi. Do toho ale nijak nevstupuji a ani to není v mé kompetenci.

Jakub Voráček
Hokejové hvězdy už jsou na jihu, Jakub Voráček věří v sílu českého týmu
Miloslav Čermák
V Motoru pokračuje elitní formace, naopak končí Vak, Hřebejk, Škoda a Fronk

Ve hře je ale prvenství přímo v českobudějovickém turnaji.
Samozřejmě bychom ho rádi vyhráli. Chceme ale dát prostor všem klukům. Kádr se zase trochu zúžil. Máme pět formací a s pěti formacemi pojedeme i na mistrovství světa. Potřebujeme ještě vyladit některé věci, které se týkají systému. Zabudovat do něj nové kluky, kteří teď přišli. A přitom vyhrávat.

Letošní tým pro mistrovství světa vypadá, že by mohl mít velkou kvalitu? Také díky tomu, že omluvenek z NHL moc nedorazilo.
Jenom jména na papíru ještě zápasy nevyhrávají. Rozhoduje se až na ledě. Hlavně musíme hrát dobře do obrany. Počínaje brankářem přes obránce až po útočníky. V obranné hře je třeba být bezchybný a k tomu mít dobré speciální týmy. Ty budou na šampionátu rozhodovat.

Důležité také bude, aby nám hráči vydrželi zdraví. A samozřejmě vstup do turnaje. Ten bývá klíčový. Nepodléháte tedy přehnanému optimismu?
Nějaké předpoklady a prognózy nemám rád. Zažil jsem situace, kdy jsme papírově vypadali hodně dobří. V reprezentaci nebo i někde v lize. Pak se to ale všechno obrátí. Nebo na druhou stranu jedete někam jako v uvozovkách outsider, ale kluci se chytí, začnou bojovat, vytvoří dobrou partu, a to je víc, než mít nějaká hvězdná jména. Samozřejmě jsem hrozně rád za hráče, kteří nás doplnili. Hokejisty ze zámoří český hokej pořád potřebuje. Uděláme takový mix hráčů z Evropy a z Ameriky. Vykrystalizovalo se to tak, že poměrně dost našich hráčů v NHL vypadlo. Buď se vůbec nedostali do play off, nebo byli vyřazeni teď v prvním kole. K dispozici jsme měli poměrně dost hráčů a docela velké množství jich ještě nejelo.

Hokejový talent Jáchym Kondelík.
Útočník Jáchym Kondelík se kvůli škole vrací na měsíc do Ameriky