OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU

V první třetině jste nabrali sebevědomí, jenže pak přišly komplikace. Je to malá kaňka na postupu?
Postoupili jsme? Postoupili. Se Švédy jsme prohrávali 4:0, druhou půlku jsme hráli dobře a stejně jste nás zkritizovali.

Kapitán Plekanec říkal, že je důležité hrát celé zápasy na sto procent. Nedostalo se vám do hlavy, že se budete šetřit na čtvrtfinále?
Asi jo. Právě proto to dopadlo, jak to dopadlo. To je rozhodnutí, které každý hráč má. Kdybychom hráli naplno, vyhrajeme 7:1 a zítra bychom si vyčítali, že nemáme nohy. To je hrozně těžký. Myslím si, že jsme přestali hrát. A když na velkém hřišti přestaneš hrát, tak dáváš soupeři šanci. Oni tu první lajnu mají výbornou, co si budeme povídat, to je samá hvězda, když neměli co ztratit, šli do útoku. Zatápěli nám.

Prosadili jste se v přesilovkách. Nastartovaly tým?
Proti Slovákům to bylo rozhodující. Dostali jsme se nahoru, takový začátek jsme si přáli. Jako na nás vletěli Švédi, tak my vletěli na Slováky. Získali jsme si náskok. Švédi tu údržbu zvládli líp než my. Z toho se musíme poučit. Vedli jsme 4:0 a hráli pořád dopředu. Obránci útočili… Každé mužstvo si tím musí projít a uvědomit si, že takhle se hrát nedá.

Je dobré pro celý tým, že dali gól hráči, kteří se nemohli trefit?
Sebevědomí to trošku pomůže. Ale zítra nás čeká úplně jiný zápas.

Budou Američané hodně těžkým soupeřem?
My jsme s nimi nehráli. Nevím.

Podle jmen a výsledků vypadá hodně dobře…
Podle jmen by rovnou mohli dostat trofeje Kanada a Rusáci. Slovinci už by byli dávno doma. Kolik znáte slovinských hráčů? Já pořádně znám jenom Kopitara, přesto můžou překvapit. Hrajou výborně. Každý tady může porazit kohokoliv.

Mají Spojené státy velkou výhodu, že v úterý měly volno?
Za den asi nevypadnou z tempa. Budou mít určitou výhodu, ale ony si ji tady vybojovaly. Takový je systém turnaje. První tři zápasy hrály líp než my, zasloužily si výhodu pro čtvrtfinále. Tak je to spravedlivý.