Ostravané v čele s kapitánem Rostislavem Oleszem však nejsou spokojeni. Největší problém? Koncovka. „Ta rozhodně není ideální," přiznal jednatřicetiletý bronzový medailista z olympiády v Turíně 2006.

První čtvrtinu základní části extraligy jste zakončili v úterý domácí výhrou 4:1 nad Plzní, což vás posunulo na deváté místo…
Tříbodový systém je zrádný, momentálně je pro nás dobrý tím, že jsme zápas s Plzní zvládli. Víte, sezona má vždycky nějaký vývoj. Stačí vzpomenout tu loňskou a Zlín, který měl pár bodů po první čtvrtině, a nakonec byl daleko v play-off. Hodně se mluví o naší koncovce, která rozhodně není ideální. Někdy ty šance proměníte, jindy se vám to prostě nepodaří. Snad se to bude v tomhle ohledu jen lepšit.

Jak jste spokojený s hrou a výsledky mužstva?
Snažím se soustředit hlavně na to, jak co nejvíce pomoct týmu. Je to pro mě nová role, musel jsem několik věcí změnit. Máme tým, držíme spolu a cesta je dlouhá. Jsme na začátku a není to o tom, že najednou budeme hrát jako loni Liberec. Máme řadu zraněných hráčů, kteří nám chybějí. Ale na druhé straně přišli mladí a ti je zastoupili dobře. Pomáhají plnit úkoly, které máme. A když budeme každý plnit své úkoly, tak můžeme být úspěšní, stejně jako proti Plzni.

Mluvil jste o změnách, tak co konkrétně je pro vás jinak?
Hlavně už musím být diplomat. Nemůžu už po každém řvát, za rozhodčími jezdím s chladnou hlavou, i když kolikrát je to docela těžké. Vím prostě, že při diskusi s nimi musím řešit situace jinak než loni. To jsem taky v kabině více řval. Musím se chovat tak, aby měli kluci i nějaký vzor. I když v dnešní době je těžké, aby mladí lidé nějaký měli.

Když se budeme bavit o rozložení vašich sil, co k tomuto tématu řeknete?
Oproti loňsku mám teď i jiné funkce na ledě. Když si všimnete, tak třeba teď hraju v první přesilovce a jsem před brankou. Různě zavážím puky, chodím i na oslabení. Trenér se mě snaží využívat, kde může, a při hře 4 na 4 tam dává mladší, rychlejší hráče. I to se změnilo, protože nemůžu na ledě lítat třicet minut nahoru a dolů v plném tempu. Musím si na střídačce taky chvíli i odpočinout.

Ve třinácti zápasech jste posbíral sedm bodů za tři góly a čtyři asistence. Jak hodnotíte své dosavadní počínání?
Na rovinu musím říct, že sám se sebou nejsem spokojený. Musím být na sebe tvrdý. Všichni mluvíme o koncovce a celkové naší potenci v útoku. Takže tam se určitě ode mě čeká více gólů. Stejně tak clonění, dorážení, tečování. Musím se v tomto ještě zlepšit. Je potřeba jít pořád stejnou cestou a neměnit ji. I když se někdy nedaří, tak z toho prostě neuhnout.

POHLED ZE STŘÍDAČKYGenerální manažer a trenér Vítkovic Jakub Petr.Zdroj: Deník/Pavel Sonnek„První čtvrtina byla zvláštní z toho pohledu, že jsme vinou zranění nemohli navázat na hru z přípravy, protože se nám rozbily určité vazby. Postupně nám vypadli někteří útočníci, no a když se nám začali postupně vracet do sestavy a my věřili, že bude zase dobře, tak se nám zranili klíčoví obránci Baranka se Slobodou. Naše výkony to ovlivnilo. Na druhé straně se na led dostali hráči ze širšího kádru. Byla to pro ně obrovská zkušenost a nás trenéry ani jeden nezklamal. Důležité pro nás je, že jsme teď porazili Plzeň a určitým způsobem se revanšovali našim fanouškům za ztracené derby s Třincem. První čtvrtinu jsme nakonec zakončili s kladnou bilancí sedmi výher a šesti porážek, no a poskočili do desítky. Teď si hlavně přeju, ať se nám vyprázdní marodka."
Jakub Petr, generální manažer a trenér Vítkovic