Stačí se podívat, kolik hokejových velikánů na blyštivou trofej nikdy nedosáhlo. Víc než stodvacetiletá historie poháru lorda Stanleye nabízí spoustu tklivých příběhů bez šťastného konce. Takový je sportovní život…

„Je fakt, že letos to je pravděpodobně moje poslední sezona. Poslední šance na pohár," přiznává třeba Jarome Iginla, který má za sebou přes 1500 zápasů v NHL, a jeho kariéra se nezadržitelně chýlí ke konci. Hraje v Coloradu, kde může o postupu do play-off leda snít.

Také čtěte: Ohromný čínský trh láká! Po KHL se chce v Pekingu uchytit i pyšná NHL

Dojemné loučení

I proto se čím dál víc mluví o Iginlovu trejdu do týmu s většími šancemi. Jenže někdejší vyhlášený kanonýr už moc gólů nestřílí. Asi se nedočká podobného loučení s kariérou, jako před lety legendární Ray Bourque.

Jeden z nejlepších obránců všech dob strávil celý hokejový život v Bostonu, ale Stanley Cup se mu zarputile vyhýbal. Na stará kolena tak zamířil do Colorada (na rozdíl od současnosti to byl na přelomu tisíciletí elitní tým) a v červnu 2001 s ním vyhrál finále. Kapitán Joe Sakic magický pohár ani nezvedl nad hlavu a hned ho předal Bourqueovi. Prošedivělý veterán se po neskutečných 22 sezonách dřiny konečně dočkal. Ta slavná chvilka by dojala i rolbu na led…

Pro zvětšení klikněte na grafiku.
Pět nejlepších hokejistů, kteří nikdy nevyhráli Stanley Cup.Zdroj: DENÍK

Zatímco někteří by se asi se Stanley Cupem nepolaskali, ani kdyby hráli do šedesáti (rekordmanem mezi borci bez poháru je zatím Phil Housley, který v NHL odehrál 1580 mačů v osmi klubech), jiní zase mají to štěstí, že jim triumf spadne do klína a ani nevědí jak. To se týká třeba Jaromíra Jágra, který hokejový grál získal hned ve svých prvních dvou sezonách v zámoří. Od té doby ale ani ťuk, jen jedno finále s Bostonem.

Čtěte také: Ani Jágr, ani Voráček. Utkání hvězd NHL bude po 23 letech bez Čechů

Jágrovo čekání

„Upřímně řečeno už si na to ani nepamatuju. Když jsem byl v Pittsburghu, byli jsme v play-off každý rok a bral jsem to jako samozřejmost," zavzpomínal loni Jágr. Až později se naučil, že účast v bojích o Stanley Cup zdaleka není samozřejmost. Častokrát se už zmínil o tom, že si v mládí dvou pohárových triumfů zdaleka nevážil tak, jak by měl. Možná i proto od roku 1992 čeká na pohár marně.

Na rozdíl od Iginly může Jágra hřát to, že dva prsteny pro vítěze už má. Asi každý by mu ale přál, aby se s NHL rozloučil třetím triumfem. Může se mu to podařit na Floridě? Nebo pro něj ani Panteři nejsou poslední zastávka v NHL?