„Potřeboval jsem to. Nedostatek síly byl u mě asi největší mínus, tak jsem se na to hodně zaměřil," řekl tehdy mladý útočník. 

Teď je jasné, že se vydal správným směrem. Pastrňák stojí na prahu už své třetí sezony v elitní zámořské lize, ty předchozí dvě ale z různých důvodů neodehrál kompletní. Nyní se od dvacetiletého rodáka z Havířova čeká víc už má patřit k oporám Bostonu.

Jeho strmá kariéra tak nabírá po premiérovém mistrovství světa dospělých a Světovém poháru další obrátky. „Je to skvělý kluk, který se chce pořád učit a zlepšovat se," prohlásil v přípravném kempu o mladém Čechovi jeho zkušenější parťák Patrice Bergeron.

Parádní start do sezony

Právě s Bergeronem a Bradem Marchandem měl Pastrňák po povedené přípravě nastupovat v elitní útočné lajně. První jmenovaný se ale zranil, tak se do party přidal David Backes. A nelze říct, že by to nefungovalo při výhře 6:3 nad Columbusem si Pastrňák připsal čtyři body za dva góly a dvě asistence, Marchand měl ještě o bod víc. O víkendu Bruins sice prohráli v Torontu, český štírek se ale opět zapsal mezi střelce. Parádní start.

David Pastrňák z Bostonu (vlevo) se raduje se spoluhráči z gólu proti Columbusu.Zdroj: ČTK/AP/Jay LaPrete

Tenhle chlapík s přízvukem ze severu Moravy prostě dozrává. Z talentovaného, ale poněkud splašeného útočníčka, kterému dal Boston v předminulé sezoně poprvé překvapivou šanci v NHL, už je hotový hráč. „V jeho hře byla vždycky výbušnost a tvořivost, teď k tomu přidal i sílu. Během let už také nasbíral zkušenosti, díky kterým se na ledě lépe rozhoduje," chválí svého svěřence trenér Claude Julien.

Pastrňák má nepochybně potenciál být nejproduktivnějším Čechem v zámořské soutěži. Důležité je, že ho v Bostonu neučí jen útočit a střílet góly, ale také bránit a plnit taktické pokyny. Má se od koho učit, vždyť třeba zmíněný Bergeron patří k nejlépe bránícím forvardům současnosti. To, že Pastrňák hraje v elitní lajně Bruins, zároveň znamená, že nastupuje proti nejlepším formacím soupeře. A to chce kompletního a vyzrálého hráče, ne střelenou raketu…

Poučil se z chyb

„V minulosti občas dělal chyby, zbytečně ztrácel puk na modré čáře, ale zdá se, že z toho poučil. Teď hraje opravdu dobře. Přes léto zesílil, tvrdě na sobě makal," řekl o svém mladším krajanovi David Krejčí, který patří už léta k oporám Bostonu. A jaké jsou Pastrňákovy cíle pro novou sezonu? „Zkusit odehrát všech 82 zápasů a dostat se do play-off. Ať už budu v jakékoli lajně, budu chtít odvést maximum práce vpředu i vzadu," hlásí dvacetiletý Čech.

Hokejisté ze srdce Evropy v posledních letech vymizeli z předních míst kanadského bodování NHL. Zájem o české hráče v zámoří uvadá.

Vyroste právě z Pastrňáka opět hvězda první velikosti?

ČTĚTE TAKÉ: Životní zápas! Pastrňák zazářil čtyřmi body. Dařilo se i dalším Čechům