Když to trochu přeženeme, hokejisté brněnské Komety by se uplatnili v politice – na vše mají odpověď. V prvním utkání finále play-off extraligy prohrávali na ledě libereckých Bílých Tygrů 0:2, přesto výsledek obrátili a po výhře 4:3 slaví první bod v sérii. „Nikdy to nevzdáváme a snažíme se makat šedesát minut," přednesl jednoduchý recept na úspěch bek Komety Jakub Krejčík.

Brňané si nacvičili vítězné obraty hned v úvodním utkání letošní vyřazovací fáze. V prvním zápase čtvrtfinále prohrávali na ledě Sparty 0:2, ale zvítězili 3:2. V Liberci po brankách šikovné teči Vladimíra Svačiny a dělovce Martina Ševce ztráceli také dvě branky po necelých jedenácti minutách hry. „Každá výhra v play-off nás tlačí kupředu. Máme velkou chuť vyhrávat. Věříme i za stavů, kdy prohráváme," podpořil obránce Tomáš Malec slova spoluhráče Krejčíka.

Obránce Jakub Krejčík.
Důležité bylo rychlé vyrovnání, přemýšlí Krejčík o prvním vítězném zápase

Kometa zasadila Tygrům trojnásobný úder. Za osmnáct sekund po trefě Ševce procedil tečovaný puk za domácího brankáře Romana Willa Martin Dočekal. Hned v následující minutě skóroval Martin Zaťovič.

Aby toho nebylo málo, dvě vteřiny před koncem první části se prosadil i sváteční střelec Tomáš Malec. Trefil se po víc jak dvou letech, naposledy se mu to povedlo ve čtvrtém utkání semifinále play-off 2015 proti Litvínovu. „Už jsem si to v kabině vyslechl, že zase čekám až na play-off, dokonce na finále," pousmál se Malec.

Pro domácího gólmana Willa to byl černý den. Dostal nešťastné góly a navíc nepůsobil jistě. „Při brance Malce puk Romana přeletěl, takový padáček smolný. Nějak bych to nedramatizoval. Hlavně jsme doma dostali čtyři góly a to se nesmí stávat," štvalo elitního forvarda Tygrů Michala Bulíře, jenž vyrovnal na 3:3.

Brněnští fanoušci přišli podpořit Kometu na Zelný trh.
Kometa na hrad, skandovali fanoušci. Zelný trh zaplavily modrobílé šály

Jenže, stejná písnička. Čtyři minuty po Bulířově trefě vyhnal Willa z branky Alexandre Mallet, šlo o další vzpomínku na začátek play-off. „Alexovi se podařilo stejně jako na Spartě ujet a dal rozdílový gól," těšilo asistenta kouče Komety Kamila Pokorného.

Utkání dochytal Ján Lašák, jenž už byl bezchybný. „Zápas se ale rozhodl už v první třetině," pokrčil rameny liberecký kouč Filip Pešán. Šance na reparát je pro jeho tým v sobotu od pěti hodin odpoledne.

Bílí Tygři Liberec – Kometa Brno 3:4 (2:3, 1:1, 0:0)

Branky: 4. Svačina (Plutnar), 11. Ševc (Ordoš, Lakatoš), 26. Bulíř (Svačina, Mojžíš) – 11. Dočekal (Čermák), 12. Zaťovič (Haščák), 20. Malec (M. Kvapil, Kováčik), 30. Mallet. Rozhodčí: Hodek, Pešina – Lhotský, Svoboda. Diváci: 7500. Stav série: 0:1.

Bílí Tygři Liberec: Will (30. Lašák) – R. Šimek, Ševc (A), Mojžíš (A), Derner, Plutnar, Jánošík, Kolmann – Lakatoš, P. Jelínek, Radivojevič (C) – Valský, Bulíř, Svačina – Bartovič, Bližňák, L. Krenželok – J. Stránský, Vantuch, Ordoš.

HC Kometa Brno: Čiliak (Vejmelka) – Trška, J. Krejčík, Kováčik, Gulaši, Bartejs, Malec, Zábranský – M. Erat, Hruška, M. Kvapil – Vondráček, Čermák (C), Dočekal – Haščák, V. Němec, Zaťovič (A) – Mallet, H. Zohorna, R. Zohorna – T. Havránek.