Domácí se museli vyrovnat s nucenými změnami v sestavě. Kvůli zraněním z pátečního duelu zůstali v civilu Radek Dlouhý a Tomáš Svoboda. Na marodce tak doplnili Róberta Petrovického.

V úvodu zápasu však brněnské absence v sestavě nebyly znát. Brno se s chutí zahryzlo do soupeře.

Už po dvaceti vteřinách měl solidní šanci útočník Leoš Čermák a po čtyřech minutách hry si domácí zkusili střelecké štěstí v přesilovce, ale výrazně gólmana Martina Růžičku neohrozili. Naopak pardubičtí Píša se Somíkem ujeli ve dvou na jednoho a druhý z nich trefil Jiřího Trvaje do masky.

Vzápětí si zahráli přesilovku taky hosté, ale žádnou tutovku si v ní nevypracovali.

Kometě chyběly opory

Ve třinácté minutě mohla otevřít skóre Kometa. Čermák, který se vracel z trestné lavice, našel obránce Žižku, ale ten ránou na bližší tyč Růžičku nepřekonal.

Zápas se odehrával v útočnějším stylu než v pátek, v 16. minutě dostala Kometa další přesilovkou výhodu, ale naložila s ní stejně zle jako s tou první.

Modrobílí se tlačili do útoku, ale s postupujícími minutami se začalo projevovat, že jim v útoku scházejí opory.

V první třetině gól nepadl, do té druhé Brňané vstoupili v oslabení, ale bez potíží je ubránili.

Ve 23. minutě však přišla další přesilovka hostů a perníkáře jen smůla obrala o první gól. Kapitán Petr Koukal si najel na parádní přihrávku z obranného pásma, prohnal se kolem brněnských diváků a trefil tyčku.

Přibylo vyhrocených situací

Před polovinou zápasu si pět na čtyři zahrála Kometa, ale znovu na ní bylo znát, že nové přesilovkové formace nejsou sehrané. Od poloviny duelu se na obou stranách začalo hodně přiostřovat. V 31. minutě pardubický obránce Aleš Píša u mantinelu nešetrně fauloval Milana Hrušku a dostal dvě plus deset minut za zásah do oblasti hlavy a krku.

Kometa pak předvedla nejpovedenější přesilovku, ale obránce Žižka tváří v tvář Růžičkovi neuspěl. Napálil gólmana do betonů. Pardubice se ubránily a v následujících minutách přišpendlily modrobílé v jejich pásmu.

Ti pak s vypětím spousty sil ubránili další pardubickou přesilovku, ve 39. minutě hosté spálili další tutovku. Útočník Rákos se prohnal kolem brněnského obránce, ale ve výborné pozici netrefil branku.

Na startu třetí třetiny Brňané přestáli další oslabení a ve 43. minutě se mohli dočkat gólu. Jaroslav Svoboda ujel pardubickým zadákům, ale s blafákem neuspěl.

O dvě minuty později pálil nebezpečně obránce Hruška.

A ve 46. minutě už se v Kajot Areně roztočily tisíce modrobílých šál. Útočník Leoš Čermák nahazoval puk před branku, obránce Kočí jej neodpálil a brněnský útočník Jozef Balej přehodil Růžičkův beton.

Brňané pak v euforii bránili těsně vedení a podnikali nebezpečné protiútoky. Šest minut před třetí sirénou je však zchladil pardubický snajpr Martin Bartek, který trefil skulinu mezi Trvajovými betony.

Pardubické peklo na závěr

Východočeši pak rozpoutali peklo před Trvajem, čtyři minuty před třetí sirénou odešel na trestnou brněnský útočník Jakub Svoboda.

Brňané však oslabení přestáli bez újmy a do třetí sirény už další gól nepadl.

V prodloužení se hrál hokej nahoru dolů. Obrovskou šanci promarnil v 67. minutě pardubický Kolář, který ve výtečné pozici minul. Branku ale lidé neviděli a tak musely rozhodnout nájezdy.

Na penalty se do brněnské branky znovu postavil Sasu Hovi.

Pardubický Tomáš Zohorna proměnil hned první nájezd.

Ale brněnský útočník Vojtěch Němec znovu ukázal svůj famózní blafák.

Také útočník Jan Kolář však propálil Trvaje.

Balej nedal.

A pardubický útočník Petr Koukal pak podruhé v sérii rozhodl nájezdy.

Finále play off hokejové extraligy - 4. zápas
   
Brno - Pardubice 1:2 po sam. nájezdech (0:0, 0:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 46. Balej (Čermák, Vašíček) - 55. Bartek (T. Zohorna), rozhodující sam. nájezd Kolář I. Rozhodčí: Fraňo, Šindler - Bláha, Bádal. Vyloučení: 7:4, navíc Kolář I (Pardubice) 10 min. Bez využití. Diváci: 7200 (vyprodáno). Stav série: 2:2.
   
Brno: Trvaj (na 1. a 2. nájezd Hovi) - Kováčik, Žižka, Bičánek, Vašíček, M. Hruška, Malec, Švrček - Jaroslav Svoboda, L. Čermák, Polodna - Balej, Divíšek, Jakub Svoboda - Erat, Koreis, H. Zohorna - V. Němec, Švaňhal, Haluza. Trenéři: Venera a Oslizlo.
Pardubice: M. Růžička - Píša, V. Kočí, Sičák, Borer, Benák, Kolář II, Klobouček - Kolář I, Koukal, Starý - Bartek, T. Zohorna, Somík - Semorád, Cetkovský, Rákos - Radil, Kousal, Buchtele. Trenéři: Hynek a Lubina.