Kopřiva nemohl působit u mužstva z rozhodnutí předsedy komise Karla Holého z 12. ledna kvůli nesplnění podmínek pro udělení trenérské licence A a neplatnému trenérskému průkazu. Podle řádů Českého svazu ledního hokeje je trenérská činnost v soutěžích podmíněna odpovídající licencí a platným průkazem. Nesplnění této povinnosti je disciplinárním přestupkem.

Pětašedesátiletému kouči vypršela platnost dokladu s koncem roku 2015 a působil tak v novém roce bez trenérského průkazu u týmu při duelech s Karlovými Vary, v Liberci a proti Litvínovu. Chomutov za to obdržel rovněž napomenutí. Holý při udělení původního trestu přihlédl k tomu, že 1. února je na programu první doškolovací seminář a před Kopřivou tak byla příležitost k nápravě.

Sám kouč však od začátku s uděleným trestem nesouhlasil a odvolal se. "Nesouhlasím s tím, protože si myslím, že tam došlo k omylům na více stranách," řekl tehdy.

Přestože disciplinární komise po opětovném otevření celé záležitosti uznala původně uložený trest za odůvodněný a správný, přihlédla zároveň i k novým skutečnostem.

"Mimo jiné k účasti trenéra Břetislava Kopřivy na semináři v rámci Memoriálu Ivana Hlinky, jeho úloze pozorovatele při mistrovství světa v ledním hokeji 2015 a účasti na přednášce trenérské školy Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze, která se uskutečnila 16. ledna 2016," uvedl svaz v tiskové zprávě s tím, že na základě uvedených skutečností byla Kopřivovi trenérská licence A prodloužena.

Pro Kopřivu přehodnocení případu ze strany disciplinární komise znamená, že už může být k ruce hlavnímu kouči Vladimíru Růžičkovi při dnešním duelu 38. kola, v němž se Piráti představí v O2 areně na ledě pražské Sparty.