„Po návratu z Rudy měli kluci volno, ale já jsem doháněl tréninkové manko individuálně s Kubou Jeřábkem, bráchou, Dominikem Boháčem a s kondičním trenérem," řekl plzeňský klenot.

Měl jste minimum volna. Nebylo toho hokeje příliš?
Ani ne. Beru to tak, že si v létě psychicky odpočinu. Člověk si to v létě odtrénuje a tím to končí. Nemusím přemýšlet, jestli se daří nebo nedaří. Jestli hrajeme špatně a co děláme špatně. Teď je to pohodovější, protože je pořád dobrá nálada. Letní příprava je jiná i v pohybu, protože se dělají jiné věci posilovna, fotbal nebo kruhový trénink. Mně letní příprava úplně nevadí, i když mám období, že je to jinak, ale patří to k hokeji a už jsem si zvykl.

Trenér Michal Straka dokonce říkal, že vloni vám mladým klukům prospělo, že jste vlastně neměli žádné volno a trénovali jste hodně, což bylo v sezoně znát. Vnímal jste to podobně?
Myslím si, že jsme byli jeden z nejlépe bruslících týmů Kluci z Liberce, kteří na tom byli hodně dobře fyzicky, mně řekli, že jsme s nimi vydrželi bruslit nejdéle, což samozřejmě polichotí. Ale jestli to bylo kvůli minimu volna v létě? Těžko říct. Jsme mladý tým, takže máme o něco víc energie než starší hráči.

Jak moc bude těžké zopakovat minulou sezonu. Bude na vás tlak, bude se od vás očekávat spousta gólů.
Abych řekl pravdu, tak to neřeším. Vždycky se říká, že druhá sezona nováčka je mnohem těžší než první. Jsem rád, že naše lajna s Mírou Indrákem a Jardou Kracíkem zůstala pohromadě.

Bude Plzeň v ofenzivě silnější a podaří se navázat na bronzovou sezonu? Vnímáte konkurenci v útoku?
Konkurence nutí člověka hrát co nejlépe, protože nemá nic jistého a pak jsou lepší výkony. Myslím si, že tým by mohl být lepší než minulý rok. Chceme zopakovat loňskou sezonu.

Poptávaly se na vás zahraniční kluby. Mluvilo se o Soči a dalších týmech. Jaké jste měl priority v rozhodování?
Netajím se tím, že jsem chtěl zkusit zahraničí. Chtěl jsem odejít, ale pak přišel draft v KHL, který to všechno pohřbil. Protože týmy, které měly zájem, se nedomluvily s Ufou a na tom to vlastně ztroskotalo. Doufám, že se mi podaří příští sezona a bude o mě zájem. Všechno ale závisí na tom, jak se k tomu postaví Ufa.

Co NHL?
Taky se to řešilo, ale nebylo to tak konkrétní jako v případě KHL. Se zástupci Los Angeles jsem mluvil na mistrovství světa, ale ani nevím, jak to skončilo. Myslím si, že dali šanci klukům, kteří prošli draftem teď a loni. To, že zůstávám v Plzni, ale neberu jako krok zpět.

Mrzelo vás hodně, že jste na mistrovství světa nehrál?
Jak se to vezme. Na jednu stranu, když je člověk takhle blízko, tak ho to trochu mrzí. Ale druhá věc je, že jsem tam vůbec nemusel být. Byl jsem rád, že jsem mohl nasát atmosféru a prodloužit si sezonu.

Sledujete Euro?
Dá se říct, že každý zápas. Fandím Portugalsku kvůli Ronaldovi.