„Snažíme se jít poctivou prací co nejdále. Na začátku sezony to nebylo ono, ale teď už se to zlepšuje. Vyhovíme si. Navíc je ta pohoda. Hlavně neusnout na vavřínech," říká útočník Lukáš Krenželok, který v pondělí sestřelil dvěma góly Mladou Boleslav. Právě na tomhle vyhlášeném dříči lze ukázat, v čem liberecký zázrak spočívá někdejší obranář Krenželok je najednou čtvrtý v kanadském bodování extraligy.

„Trenér nám naordinoval dobrý systém. Je to evropský hokej, jako když se člověk dívá na týmy ze Švédska. Nejde jen bránit a bránit," popisuje Krenželok, jak kouč Pešán svůj tým nejprve skvěle fyzicky připravil a následně mu vnukl chuť do aktivního a atraktivního hokeje. Výsledky mluví jasně.

„V létě jsme dobře potrénovali a fyzička je opravdu znát. Oproti předchozím rokům je to úplně něco jiného. Sám jsem to zažil. Udělal se tu obrovský pokrok a myslím, že i to je důvod, proč jsme tam, kde jsme," potvrzuje další liberecký forvard Michal Bulíř.

Hlavní je play-off

Bílí Tygři sérií výher posouvají klubové rekordy, třást se ale začínají i rekordy extraligové. Co třeba stát se týmem, který v základní části nasbírá nejvíc bodů? Zatím drží historické prvenství Pardubice, které v sezoně 2002/2003 získaly 111 bodů. Severočeši měli před dnešním zápasem na kontě 70 bodů a 21 utkání před sebou. To vypadá docela nadějně, že?

„Na to vůbec nemyslíme. Náš cíl je udělat play-off a aby se nám dařilo i pak. Rekordy neřešíme," hlásí Krenželok. Jiná slova z libereckých borců nedostanete. „Hlavně je třeba nic nepřeceňovat. Do konce zbývá ještě spousta času a zápasů. Nikdy nevíte, co můžete chytnout za opačnou sérii," varoval Bulíř.

Bitvy "v pozadí"

Zatímco Liberec se hrdě vypíná na prvním místě tabulky, v nižších patrech zuří tuhý boj. Mezi druhou Plzní a sedmým Chomutovem je jen šestibodový rozdíl, hodně našlapané to je tradičně také kolem desátého místa. Na špici se po slabším období dere Sparta, která vyhrála poslední tři zápasy, když pokaždé soupeři nastřílela pět gólů.

„Myslím, že poslední tři zápasy jsme odehráli parádně a napadalo nám to tam. Hráli jsme dobře v útoku a zlepšili jsme se i v obraně. Už nedostáváme tolik gólů," pochvaloval si po pondělní výhře nad Hradcem Králové sparťanský útočník Lukáš Klimek.

Vzhůru se zvolna sápe také další favorit na titul Třinec prožil mizernou první polovinu sezony, léčba novým trenérem Jiřím Dopitou ale podle všeho zabírá. Tři zápasy za plný počet bodů jsou důkaz. „Něco jsme si řekli a snažíme se to plnit. Ty tři vyhrané zápasy ukázaly, že když to plníme, je to správná cesta," říká zkušený Zbyněk Irgl.