Liberec zase potvrdil roli favorita a zdolal Chomutov 4:1. Bílí Tygři tak naplno využili výhodu domácího prostředí na úvod série a vedou 2:0 na zápasy (hraje se na čtyři vítězství). Piráti po první třetině vedli, ale Severočeši otočili výsledek dvěma góly ve druhé části. Ten vítězný dal Martin Bakoš. Série se přesune do Chomutova.

Zlín překvapil Spartu a díky výhře 4:0 splnil plán - vyrovnal totiž stav série na 1:1. Zlín vstřelil tři branky ve druhé třetině a stal se po Plzni teprve druhým týmem, který v této sezoně vyhrál v O2 areně v normální hrací době. Hrdina? Brankář Libor Kašík udržel první čisté konto v play off a třetí v sezoně. Další zápasy uvidí Zlín.

Hokejová dramata pokračují už v pátek: na programu jsou další čtvrtfinále (Olomouc hostí Plzeň a Mladá Boleslav přivítá Hradec Králové).

Bílí Tygři Liberec - Piráti Chomutov 4:1 (0:1, 2:0, 2:0)

Favorit byl jasný. Liberec si měl dojít pro další vítězství. Jenže neměl to snadné - hlavně v úvodu. První šance patřila hostům, nicméně Ölvecký při přesilovce pálil jen do Lašáka.

Bílí Tygři potom spálili několik šancí - v deváté minutě zakončil Radivojevič nad, o chvilku později Dernerovo nahození skvěle tečoval Jelínek, ale Kristan ještě lépe zareagoval a vytěsnil puk mimo.

Událost první třetiny? Liberec nevyužil téměř minutu trvající hru v pěti proti třem. Hřebejk a Červenka uháněli dva na jednoho, jenže Lašák sebral Červenkovi radost. Na chvíli: kanonýr byl u zakončení faulován, v následné přesilovce nabil Skinnerovi a Piráti šli do vedení.

Druhé dějství načal obrovskou hrubkou Lašák, který mimo svou branku "namazal" Vondrkovi, mocným skokem však ještě stihl vše napravit a puk na cestě do sítě zastavit. "Dostal jsem šanci to napravit. Tam se to mohlo klidně celé zlomit. Naštěstí to dával na jistotu, kdyby to dal po ledě, měl bych to velmi těžké," popsal aktér důležitého okamžiku Ján Lašák.

Ševc následně zranil vysokou holí Červenku a musel na celkem čtyři minuty na lavici hanby. Když se však dostali do brejku Stránský s Radivojevičem, ten z úhlu klepl do puku a Kristan ho propustil za záda.

Červenkův návrat na led po ošetření už efekt nepřinesl, navíc záhy pykal i Vondrka. Při hře ve čtyřech na obou stranách se pak v polovině 25. minuty protáhl do šance Květoň a Lašák měl plné ruce i nohy práce, aby udržel remízový stav. Tím pohnul před polovinou základní hrací doby Bakoš, když se dostal snadno k dorážce poté, co Kristan vyrazil Bulířovu ránu.

Ve 35. minutě minul v oslabení Valský a na ledě se začínalo čím dál více jiskřit. Chomutov měl k dispozici čtrnáct vteřin dvojnásobné přesilovky, když Krenželok následoval Birnera a vyhodil puk do hlediště. Šance Pirátů přišly až při klasické početní výhodě, Lašák však odolal. Situace s výhodou se zakrátko opakovala, leč účastník předkola jako by nenašel klid.

"Bylo to co do vývoje a zlomových okamžiků podobné jako včera. Měli jsme tam ve druhé třetině zase nějaké tutovky, ale ty jsme neproměnili. Potom jsme měli ve třetí třetině trošku i smůlu," uvedl hostující forvard Vladimír Růžička mladší.

Ve 44. minutě se Krenželok dostal tváří v tvář proti Kristanovi, ale nedal. Vzápětí se před ním nepochopitelně otevřela obrana znovu, Jelínkovu dorážku vyrazil Kristan a dojíždějící Růžička poslal bruslí kotouč za záda vlastního brankáře. "To byl asi nejdůležitější okamžik zápasu," domníval se Jelínek, jemuž byl gól připsán.

"Já tam dojížděl pokrýt hráče, ale ten puk bohužel vyjel tak rychle, že mě to trefilo nohy a už to tam pak doskákalo," popsal smolný okamžik syn chomutovského kouče.

Liberci narostla křídla, a přestože hosté se ještě snažili závěr zdramatizovat, nepodařilo se jim to, ani když přesilovku podpořili hrou bez brankáře více než osm minut před sirénou. Čtvrtý gól navíc v závěru přidal hostům na cestu Ševc.

"Je znát, že někteří hráči ještě play off nezažili," poznamenal kouč Pirátů Vladimír Růžička starší.

Reakce vítězů? Filip Pešán líčil: "Za tu trpělivost a bojovnost jsme v sérii odměněni druhým bodem."

Branky a nahrávky: 23. Radivojevič (Stránský), 30. Bakoš (Bulíř, Radivojevič), 44. P. Jelínek, 59. Ševc (Krenželok) - 20. Skinner (Červenka). Rozhodčí: Hodek, Hejduk - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 12:8, navíc Ševc (Liberec) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 7412. Stav série: 2:0.

Liberec: Lašák - Šimek, Ševc, Mojžíš, Derner, Vitásek, Výtisk - Bakoš, Vampola, Radivojevič - Řepík, Bulíř, Birner - Valský, P. Jelínek, Krenželok - Stránský, Lakatoš, J. Vlach. Trenéři: Pešán a V. Čermák.
Chomutov:
Kristan - Rutta, Skinner, Tejnor, Trefný, Šidlík, Pereťagin, Dlapa - Račuk, Červenka, Tomica - D. Květoň, V. Růžička ml., Vondrka - Hřebejk, Kämpf, Sklenář - D. Kaše, Ölvecký, Dušek. Trenéři: V. Růžička st., B. Kopřiva a J. Šťastný.

HC Sparta Praha - PSG Zlín 0:4 (0:0, 0:3, 0:1)

Sparta chtěla před zápasy ve Zlíně paralyzovat soupeře. I předpoklady hovořily o tom, že se jí to povede. Ostatně kurz na úspěch hostů v zápase měl hodnotu 6:1!

Pražané měli v úvodu optickou převahu, gólové šance si však nevytvořili (největší měl Netík v 10. minutě). Zlín se snažil pozorně bránit a vyrážel do rychlých protiútoků, ve kterých byl nebezpečnější než ve středu. Brankáři Taylor i Kašík však byli pozorní. Následně domácí promarnili i první přesilovou hru.

Pak byl na čtyři minuty vyloučen Pech a Zlín uzamkl soupeře v obranném pásmu, recept na kanadského brankáře však nenašel.

Ševci si to ovšem vyzkoušeli. Bezbrankový stav se změnil ve 28. minutě, kdy na trestné lavici seděl kapitán Sparty Hlinka a Žižka připravil gól pro lotyšského útočníka Bukartse.

Pražané přidali, Okál málem srazil puk za Kašíkova záda a Hlinka vystřelil ve slibné pozici těsně vedle. "Byl to důležitý moment. Mohl jsem vyrovnat a vzápětí jsme dostali na 2:0. Ale nevyčítám si to, protože jsem jen nastavil hokejku. Tohle by se proměňovat mělo, nedá se nic dělat. Je ale fakt, že to mohl být klíčový moment," řekl Jaroslav Hlinka.

Hned z dalšího útoku, ve 34. minutě, totiž zvýšili Berani na 2:0. Holík vybojoval puk u mantinelu, ten se dostal přes Bukartse k Říčkovi, který zamířil přesně pod horní tyčku. O 75 sekund později ztratil Pech puk ve chvíli, kdy domácí střídali, a Čachotský se po rychlém protiútoku nemýlil.

"Měli jsme nějaké šance, které jsme nevyužili, i vyložené a pak Zlín využil naše chybičky, které jsme vzadu udělali. Potrestali to. My jsme si to měli lépe pohlídat," řekl obránce domácích Adam Polášek. "Za stavu 3:0 už se se Zlínem hraje těžko," uvedl kouč Sparty Josef Jandač.

Zápas předčasně skončil pro Taylora, jehož nahradil Pöpperle. V té době už domácí hráli bez zraněného útočníka Buchteleho, který po ataku Veselého zamířil do kabin a následně na vyšetření do nemocnice.

Kouč domácích Jandač ve třetí části pozměnil složení útoků, stáhl hru na tři formace a Sparta se snažila duel zdramatizovat. Kašík byl však bezchybný. "Víme, že v týmu máme sílu a takových zápasů jsme otočili hodně. Věděli jsme, že když ve třetí třetině dáme rychlý gól, tak se nám bude hrát jinak a zvedne se to. Jenže přišla vyloučení a to nás srazilo dolů," uvedl Polášek.

Ve 44. minutě mohl hosty definitivně uklidnit Maruna, samostatný nájezd na Pöpperleho však neproměnil. Poté Sparta v rychlém sledu inkasovala tři tresty a hosté čtvrtý gól přece jen přidali. Sice nevyužili dvě přesilové hry pět na tři, ale při klasické výhodě již překonal Pöpperleho Okál. Další gól nepadl a Zlín podruhé v sezoně proti Spartě udržel čisté konto.

"To slyším teď poprvé a je to super. Víme, že v základní části dali nejvíce gólů, a o to více to potěší. Nic to ale neznamená. Jsem rád, že jsme uhráli bod a je to 1:1," řekl Kašík.

Také jeho "nadřízený" výsledek nepřeceňoval. "Hráčům chci každopádně poděkovat. Šance, které jsme měli, jsme proměnili," poznamenal stručně zlínský trenér Rostislav Vlach.

Branky a nahrávky: 28. Bukarts (Žižka, P. Holík), 34. Říčka (Bukarts, P. Holík), 35. Čachotský (F. Čech), 50. Okál (Žižka, Matějíček). Rozhodčí: Hrubý, Šír - Frodl, Zavřel. Vyloučení: 7:4. Využití: 0:2. Diváci: 9205. Stav série: 1:1.

Sparta: Taylor (35. Pöpperle) - Eminger, Polášek, Čajkovský, Švrček, Hrbas, J. Mikuš - Přibyl, J. Hlinka, Buchtele - Hamilton, Cingel, Sabolič - Forman, Pech, Kumstát - Netík, Dragoun, Hlaváč, od 55. navíc Černoch. Trenéři: Jandač a Moták.
Zlín:
Kašík - Marušák, Kotvan, Matějíček, Žižka, O. Horák, Řezníček - Bukarts, P. Holík, Říčka - Okál, Roman Vlach, O. Veselý - Čachotský, D. Šťastný, F. Čech - Ondráček, Fořt, Maruna. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.