Jako lotyšská jednička se do mače se zámořským favoritem postavil Ervins Muštukovs, hvězdní Kanaďané k němu ale moc shovívaví nebyli.

Když za jeho zády v úvodu druhé třetiny skončil už pátý puk, jel do branky ostřílený Masalskis. Ten už inkasoval pouze jednou – v poslední minutě zápasu ho z trestného střílení překonal kanadský lídr Sidney Crosby. Masalskis na jeho střelu švihem do horního růžku branky stihl zareagovat, ale jeho lapačka byla příliš pomalá.

„Jsou to všechno vynikající hokejisté a vždycky je zábava zahrát si proti nejlepším hráčům na světě," ocenil pak Masalskis šanci zachytat si proti Crosbymu, Spezzovi a spol. Je fakt, že za stavu 5:0 už se Kanaďané moc zběsile do útoku nehnali – hráli spíš na půl plynu a v zakončení se předháněli ve vymýšlení rozverných kulišáren.

Konečné skóre je ale výmluvné. „Není to žádná katastrofa. Prohráli jsme 1:6, zítra hrajeme další zápas. Důležité bude, abychom se z dnešního utkání poučili a do zítřka se zlepšili. Věřím, že budeme hrát o dost lépe," povídal Masalskis, který si za 37 odehraných minut připsal 23 úspěšných zákroků (jeho parťák Muštukovs inkasoval z osmnácti střel pětkrát).

V jedné věci měli ovšem Lotyši navrch – publikum v O2 areně bylo jednoznačně na jejich straně. Outsider měl ostatně docela dost solidních střeleckých šancí. Kdyby nějaké proměnil, mohl být úvodní mač pražské části šampionátu zajímavější.

„Česká republika miluje hokej a je to znát, atmosféra je to vždycky výborná. Je skvělé, že nás v hledišti podporovali i čeští fanoušci," pochvaloval si Masalskis, který se před lety mihnul i v brance Karlových Varů či Jihlavy. „Už je to dlouho, ale mám na to dobré vzpomínky," řekl o svém někdejším tuzemském angažmá.

V sobotu večer ale lotyšský tým publikum na své straně mít nebude. Borci z Pobaltí totiž změří síly s domácím výběrem.

„Bude to zábava, těším se na výborný zápas. Určitě bude skvělá atmosféra a věřím, že budeme lepší než proti Kanadě," uvedl Masalskis.

Bude tentokrát chytat od začátku? „Nevím," pokrčil rameny. Účastník tří olympiád by si to za svůj výkon proti Kanaďanům zasloužil…