Po nečekané páteční výhře 3:0 na Ruskem dnes získali reprezentanti rychle dvoubrankový náskok díky kapitánovi Tomáši Plekancovi, který ve čtvrté minutě otevřel skóre a za 170 sekund v přesilové hře zvýšil na 2:0. Další šance ale favorizovaný výběr trenéra Vladimíra Vůjtka neproměnil. Naopak na konci druhé třetiny zkorigoval stav útočník extraligového Zlína Roberts Bukarts a ve 49. minutě vyrovnal v přesilovce Zemgus Girgensons. Po trefě Mikelise Redlihse v čase 57:41 sahali Lotyši po výhře, ale tečí střely Jakuba Jeřábka jim sebral radost Řepík.

Online reportáž

Místo Furcha dostal tentokrát v brance příležitost Francouz, jinak se vítězná sestava z úvodního duelu nezměnila. Od druhé třetiny ji doplnil třináctý útočník Zaťovič.

Lotyši nasadili místo Merzlikinse gólmana Masalskise, který má bohaté zkušenosti ze vzájemných soubojů a chytal i v extralize za Karlovy Vary a Jihlavu. Zkušenosti s českou soutěži mají i Galvinš, Jerofejevs a současná ofenzivní opora Zlína Bukarts.

Ve čtvrté minutě se radovali Češi z vedení. Pastrňák vyslal do úniku Plekance, který z mezikruží vystřelil a překonal Masalskise mezi betony. O 170 sekund později se zapsal mezi střelce znovu, když při Bicevskisově vyloučení zakončil kombinaci Červenky a Kašpara.

"Češi začali dobře, hráli výborně, my jsem neměli dobrý začátek. Neplnili jsme pokyny. Je to spojené s předešlým zápasem, že se hráči nacházeli ještě v euforii. Pak jsme se ale zlepšili," uvedl kouč Lotyšů Leonids Beresnevs.

Vzápětí se Vůjtkův výběr bez potíží ubránil při Plekancově trestu, následně při Řepíkově vyloučení musel Francouz zasahovat po Girgensonsově teči Galvinšovy střely.

Na přelomu první a druhé třetiny Češi odolali při dalším Řepíkově vyloučení a ve 24. minutě mohl při prvním pobytu na ledě na turnaji skórovat Zaťovič. Jen co naskočil z pozice třináctého útočníka do sestavy, dostal se před spoluhráče z Togliatti, který mu ale při blafáku vypíchnul puk. Při Cibulskisově trestu Masalskise prověřili Řepík a Pastrňák.

Lotyšský gólman čaroval

Masalskis držel lotyšské naděje. Kempný po přihrávce Filippiho po přečíslení už zakončoval k pravé tyči, ale gólman zasáhl bruslí. Pak zlikvidoval i Jarůškův sólový únik. Hrozili i Lotyši. Daugavinš trefil tyč a vzápětí rychlý kontr po Džerinšově přihrávce proměnil Bukarts.

"Zápas měl dvě různé poloviny. V první jsme byli lepší, měli jsme další šance, které pochytal brankář Masalskis. Ve druhé polovině bylo lepší Lotyšsko a trvalo to až do konce základní hrací doby," připustil Vůjtek.

V 37. minutě Keninš fauloval Kundrátka, který s krvavým zraněním musel do kabiny a lotyšský útočník dostal trest na pět minut a do konce utkání. Lotyši ale odolali a ubránili se i při další oslabení po špatném střídání a hře v šesti.

Ve 49. minutě se naopak radovali při Kašparově vyloučení Lotyši. Abolsovu střelu vyrazil Francouz betonem a na Girgensonsovu dorážku už nestačil. V 58. minutě Lotyši stav otočili, když po kombinaci skóroval střelou z mezikruží Mikelis Redlihs. Prodloužení vynutil 59 sekund před koncem třetí třetiny při power play tečí Jeřábkova pokusu Řepík.

Nastavení nerozhodlo a v nájezdech se trefil jako jediný Kašpar svým oblíbeným zakončením mezi betony. "Už loni jsem přemýšlel nad nějakým zakončením v blafáku a napadlo mě tohle. Začal jsem to takhle dělat, začalo to tam padat a zjistil jsem, že to je prostě pro gólmana těžké," prohlásil Kašpar.

Česká reprezentace v šestnáctém vzájemném zápase porazila Lotyšsko popatnácté, utkání na šampionátu v Rize v roce 2006 skončilo remízou. "Měli jsme štěstí, že jsme vyrovnali a oceňuji mužstvo, že vybojovalo vítězství. Je velice cenné, když jsme dvě a půl minuty před koncem dostali na 2:3 a prohrávali jsme," dodal Vůjtek.

Skupina A - Moskva:

ČR - Lotyšsko 3:3 (2:0, 0:1, 1:2 - 0:0) po prodloužení
Branky a nahrávky: 4. Plekanec (Pastrňák, Červenka), 7. Plekanec (Kašpar, Červenka), 60. Řepík (Jeřábek, Jan Kovář) - 36. Bukarts (Džerinš, M. Redlihs), 49. Girgensons (Abols, Daugavinš), 58. M. Redlihs (Džerinš, Bukarts). Rozhodčí: Kubuš (SR), Rantala (Fin.) - Otmachov (Rus.), Ponomarjow (Něm.).

ČR: Francouz - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, T. Zohorna - Jarůšek, Koukal, Filippi - od 23. navíc Zaťovič. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Lotyšsko: Masalskis - Siksna, Galvinš, M. Širokovs, Cibulskis, Jerofejevs, Sotnieks, Freibergs - Daugavinš, Girgensons, Keninš - M. Redlihs, Džerinš, Bukarts - Meija, Indrašis, Skvorcovs - Abols, Bicevskis, E. Kulda. Trenéři: Leonids Beresnevs, Girts Ankipans a Karlis Zirnis.