Kdyby psal velikán české literatury o hokejovém nároďáku, musel by své tvrzení kapku poupravit – největší problémy totiž dělá dějství prvé. Ale to poslední? To je jiné kafe.

Nevěříte? Stačilo se dívat na nedělní zápas českých hokejistů s Finskem na mistrovství Evropy v Paříži. Svěřenci trenéra Josefa Jandače prohráli po úvodní čtvrthodině 0:3, předvedli ale famózní obrat a nakonec vyhráli 4:3 po nájezdech.

Kanada přestřílela Bělorusko 6:0
Favorité nadělovali. Kanada zničila Bělorusy, zastřílela si i sborná

Česká reprezentace má s prvními třetinami problémy celou sezonu. Celkové skóre úvodních dvacetiminutovek je nyní alarmujících 13:34.

„Špatně si rozebíráme soupeře v našem obranném pásmu," láteřil zadák Jan Rutta po katastrofické první dvacetiminutovce, ve které národní tým inkasoval hned třikrát.

Poprvé už v první minutě, kdy se po zmatcích před českou brankou radoval finský kapitán Valtteri Filppula. Dvě minuty nato se štěstím skóroval Topi Jaakola a ve 14. minutě přidal třetí gól Ville Lajunen.

Útočník Bostonu David Pastrňák.
Chlapecký úsměv a instinkt zabijáka. Pastrňák zatím čeká na gól

V tu chvíli se po sobě čeští hokejisté bezmocně dívali, gólman Petr Mrázek cedil zpod mřížky své helmy nadávky a fanoušci ze středu Evropy na tribuně pařížské haly se zoufale chytali za hlavu. Po drsném střetu u mantinelu navíc ze hry vypadl kapitán Jakub Voráček a do hry už se nevrátil.

„To je velká ztráta. Je to náš nejlepší hráč, snad se v dalších zápasech vrátí," řekl útočník Lukáš Radil. Ale i bez Voráčka dokázali Češi ve druhé třetině zlepšit rozháranou hru, přitlačit Finy a dostávat se do šancí. Jenže je dlouho neproměňovali.

Radko Gudas z Philadelphie.
Česká obrana: nejčastěji pálí Gudas, nejvíc se zapotí Kempný

„Zvedli jsme se, ale pořád je to málo," konstatoval Radil. Jenže ve třetí třetině to přišlo. Češi neustále přidávali na obrátkách. Finové se vesměs jenom bránili, až konečně neodolali – ve 48. minutě se zblízka trefil Roman Horák. O deset minut později všechno propálil Radko Gudas a jen za pár sekund vyrovnal Jan Kovář. Atmosféra gradovala, čeští fanoušci se místo zoufání radostně objímali.

Dramatické prodloužení gól nenabídlo, a tak se šlo na nájezdy. V nich se trefil blafákový král Robin Hanzl, Mrázka nikdo nepřekvapil.

Zázrak byl dokonán…

Česko - Finsko 4:3 po nájezdech (0:3, 0:0, 3:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 48. Horák (Pastrňák, Červenka), 58. Gudas (Krejčík, Řepík), 59. Jan Kovář (Pastrňák), rozhodující sam. nájezd R. Hanzl - 1. V. Filppula (Aho, Rantanen), 3. Jaakola (Rantanen,, V. Filppula), 14. V. Lajunen (Pihlström, J. Aaltonen). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Reneau - Ritter (oba USA), Malmqvist (Švéd.). Vyloučení: 3:5, navíc Osala (Fin.) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 8112.

Česko: Mrázek - Gudas, Šimek, Kundrátek, Kempný, Rutta, Jeřábek, Krejčík - Pastrňák, Plekanec, J. Voráček - Radil, Jan Kovář, Červenka - Řepík, P. Vrána, Birner - Horák, R. Hanzl, T. Zohorna - Hyka. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.

Finsko: Korpisalo - Honka, Ohtamaa, V. Lajunen, Jaakola, Hietanen, Lehtonen, Järvinen - Hännikäinen, J. Lajunen, Osala - Rantanen, Aho, V. Filppula - Savinainen, Pihlström, J. Aaltonen - Puljujärvi, Kemppainen, Pyörälä. Trenér: Lauri Marjamäki.