Kdo chtěl sledovat obří změny, ten se v Brně zaměřil na obranu. Přišli tam čtyři kvalitní beci. „Obrana se hodně proměnila, na té záleží nejvíc. Čekám, že se Kometě letos povede líp," prohlásila klubová brankářská legenda šedesátých let Vladimír Nadrchal.

Defenziva Komety přes opatrnější styl kouče Zdeňka Venery nefungovala právě přesvědčivě a volala po změně. „Čekal jsem, že se dva až tři hráči vymění, to se vyplnilo. Trenéři věděli, kde tým tlačí bota," tvrdil Deníku Rovnost televizní expert a bývalý reprezentační útočník Pavel Richter.

Ten vlastní stejně jako současný stratég Jihomoravanů Vladimír Kýhos stříbro ze sarajevské olympiády z roku 1984.

Agresivněji dopředu

Kýhos po minulé neúspěšné sezoně avizoval změnu brněnského stylu. „Nemůžu říct, že chci hrát jenom útočně, ale určitě agresivněji dopředu," upozornil kouč.

Hrát bez kvalitní obrany ofenzivní hokej je sebevražda. Proto se Brno zaměřilo na posily na modrou čáru. Samotná jména a minulé sezony ale body neudělají. „Kádr se provětral, ale těžko před sezonou říkat, jestli bude silnější. Záleží, jak si změny sednou," upozornil Richter na nevděčnou úlohu sportovních proroků.

Velkou úlohu měli hráči v modrobílém se střílením branek. Nová tvář s velkým jménem je přitom jen Libor Pivko. A ten není zrovna prototyp gólového spasitele. „Kometa ještě podle mě ale potřebuje střelce, někoho, kdo bude dělat body. Takového hráče u nás v lize ale teď asi nenajde. Možná Tenkráta, ale ten šel do Kladna a už je taky trochu za zenitem," podotkl Richter.

Možná budou o to víc vidět noví obránci s dobrou rozehrávkou: David Nosek s Petrem Kubošem. „K ofenzivnímu hokeji je potřeba kvalitní gólman i obrana, protože často hrozí brejky. Nemyslím, že Kometa hrála dřív nějak extra defenzivně, ale pokud trenér slíbil ofenzivu, mají se diváci na co těšit," dodal Richter.

Soupiska Komety. Infografika

KLIKNĚTE PRO ZVĚTŠENÍ