Jednu z klubových ikon Ondřeje Pavelce poslali nekompromisně na farmu. V devětadvaceti letech a na prahu desáté sezony v týmu (pokud počítáme i starty za Atlantu, odkud se klub do Winnipegu přistěhoval). Drsné seznámení s paní Realitou.

Čeští hokejisté (zleva) Michal Birner, Radim Šimek a Richard Jarůšek na tréninku reprezentace.
Kdo pojede na OH do Koreje? Hokejové opory mizí do zámoří

„Když jsem se loni vrátil ze Světového poháru a odchytal přátelák, ve kterém jsme vyhráli 4:0, nenapadlo by mě, že druhý den skončím na farmě,“ zavzpomínal zkušený gólman na loňskou zkušenost.

Vedení Jets se rozhodlo dát přednost dvojici mladších brankářů a Pavelce odstavilo na vedlejší kolej. A když Winnipegu v lednu teklo do bot a povolali českého legionáře zpátky do NHL, ten se po několika zápasech zranil.

Ve třiceti nová šance

Tak skončilo dlouhé spojení Pavelce s Winnipegem. Slavnostní fanfáry ani děkovné proslovy nezazněly. Leckdo českému gólmanovi vyčítal, že nikdy tak docela nenaplnil očekávání. Že uměl zachytat výborně, ale jeho statistiky pokaždé patřily jen do průměru až podprůměru ligy. Další komentátoři ovšem upozorňovali na díry v defenzívě Jets a na to, že když byl Pavelec odklizen na farmu, výsledky se nezlepšily. Spíš naopak.

Podívejte se na čáry v brance Ondřeje Pavelce

Zdroj: Youtube

Každopádně ve chvíli, když už Pavelce kdekdo odepisoval a on sám si pohrával s myšlenkou na ukončení kariéry (v Evropě už hrát nechtěl), přišla nečekaná druhá šance. Mistr světa z roku 2010 dostal nabídku roční smlouvy od slavných New York Rangers. Hned po ní skočil.

„Vím, že mám na to, abych dál chytal v téhle lize. Co se stalo v poslední sezoně, je minulost,“ prohlásil Pavelec, kterému rok v nižší soutěži určitě dost pocuchal sebevědomí. „Prošel jsem si spoustou věcí. Teď se soustředím na sebe. Jde pro mě o zbrusu nový začátek,“ řekl newyorským novinářům, když se ho ptali, jaké to je ocitnout se po zkušenosti s provinciálním Winnipegem přímo v centru všeho dění na Manhattanu.

Ostřílená dvojka

Pavelec předem dobře věděl, že v dresu Rangers ho nečeká role brankářské jedničky. Tu dlouhá léta zastává nedotknutelný Švéd Hen-rik Lundqvist. Ale i práce gólmana číslo 2 v Madison Square Garden není k zahození od Lundqvista i od vyhlášeného trenéra brankářů Benoita Allaireho lze načerpat plné kanystry inspirace a třeba znovu nakopnout kariéru.

„Skvělá příležitost pracovat s výborným brankářem a trenérem,“ pochvaloval si Pavelec.

První ostrý zápas v novém klubu (pokud nepočítáme ty přípravné) pro českého brankáře nedopadl právě oslnivě. Lundqvist dostal před pár dny v Torontu v první třetině pět gólů a zbytek duelu musel odchytat Pavelec. Inkasoval třikrát a Rangers prohráli 5:8. V prvním domácím mači sezony pak New York zdolal Montreal 2:0 a Lund-qvist se blýskl čistým kontem.

Kdy dostane šanci chytat od začátku zápasu Pavelec?

Antonín Honejsek
Dvougólový Honejsek: Že jsem se střelecky chytl? O tom nemůže být řeč