Vítkovice - Plzeň 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)

Nový trenérský čtyřlístek hostů v čele s majitelem a generálním manažerem Martinem Strakou a sportovním manažerem Tomášem Vlasákem rozházel všechny útoky i obranné dvojice, do sestavy vůbec nenominoval útočníky Yellow Horna a Koreise, ale valný efekt na hru to nemělo. "Bylo to špatné. Hráli jsme slušně prvních deset minut, ale pak to byl chaos. Teď z toho máme těžké hlavy," řekl Straka.

Bylo vidět, že na sebe narazily dva týmy, které nejsou v pohodě. Západočeši předvedli zoufale málo, jenže střelecký zmar Vítkovic pokračoval i dnes, a proto Plzeň mohla živit šance na bodový zisk.

Vítkovice na první gól vyplýtvaly čtyři čisté příležitosti. Vychýlenou mušku měli Tomi, Stastny a dvakrát Szturc, až se v 17. minutě při hře pět na čtyři z úhlu po ledě trefil Stastny. Skóre ale vydrželo jen 100 sekund. Plzeň Bartošáka v první části ohrožovala sporadicky, přesto v 18. minutě po závaru v brankovišti dorazil puk za rozhozeného brankáře Kracík.

"Byly tam světlé momenty, myslím, že to bylo lepší než v neděli proti Spartě, ale asi musíme hrát ještě více jednodušeji. Vítkovice hrají poměrně jednoduchý hokej a vycházelo jim to," řekl plzeňský brankář Alexandr Hylák.

Po trefě Tomiho bylo hotovo

Domácí ale chabé sebevědomí soupeře vrátili na nulu hned v úvodu druhé části. Olesz ujel po 50 sekundách v přečíslení se Szturcem a místo nahrávky zvolil přesnou ránu zápěstím pod Hylákovu vyrážečku. A když v 26. minutě Tomi pohotovým bekhendovým zakončením po ledě zaskočil Hyláka potřetí, bylo hotovo.

Trápící se Plzeň neměla čím soupeře zneklidnit, tím spíš, když se ještě nechala vylučovat. "Zase jsme si to zkomplikovali těmi nevyužitými šancemi. Naštěstí jsme to protrhli v úvodu druhé třetiny a těmi dvěma góly jsme to rozhodli. Myslím si, že jsme dnes byli lepším týmem," řekl Olesz.

Domácím navíc soupeř nabídl na startu třetí části dlouhou přesilovku pět na tři, kterou příklepem od modré čáry zužitkoval Urbanec. Vítkovice po dlouhé době mohly dohrávat zápas v poklidu. V závěru převyšovaly hosty po všech stránkách, ale další možnosti jim pochytal Hylák.

"Jsme rádi, že jsme to zvládli, protože ty zápasy po výměnách trenérů bývají nepříjemné a většinou přinášejí impulz týmům, které se k nim odhodlají. Ale byli jsme lepší a výhra je zasloužená," řekl Olesz.

Branky a nahrávky: 17. Y. Stastny (D. Květoň), 21. Olesz (Szturc), 27. Tomi (Y. Stastny, Urbanec), 42. Urbanec (Sedlák, Olesz) - 18. Kracík (Lev, Kodýtek). Rozhodčí: Hribik, Šír - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 7:9. Využití: 2:1. Diváci: 3414.

Sestavy:
Vítkovice: Bartošák - Urbanec, Výtisk, Klok, D. Krenželok, Sedlák, Kovář, Puzič - Olesz, Y. Stastny, Szturc - P. Zdráhal , O. Roman, D. Květoň - Vandas, Balán, Kolouch - Tomi, Hudeček, Illéš. Trenéři: Petr a Trnka.
Plzeň: Hylák - Čerešňák, Kvasnička, D. Sklenička, Pulpán, Slovák, Němeček, od 21. navíc M. Špaček - Vondráček, Kratěna, D. Kubalík - Johnson, Kracík, T. Svoboda - Schleiss, Lev, Kodýtek - Indrák, Hrnka, Vracovský. Trenéři: Martin Straka, Vlasák, Čihák a Jiří Hanzlík.

Litvínov - Hradec Králové 3:2 v prodl. (0:1, 1:1, 1:0 - 1:0)

„Do utkání jsme vstoupili hodně vlažně, víc jsme začali bruslit až ve druhé třetině. Pak jsme si vypracovali dostatek šancí, ale bohužel jsme je nedokázali proměnit. Jsem rád, že jsme zápas rozhodli v prodloužení a protáhli tu vítěznou sérii," řekl šťastný střelec vítězné branky František Lukeš.

Ve 13. minutě se radoval z vedení Hradec Králové, když za levým kruhem vypálil Bednář a překonal přes stínící hráče litvínovského gólmana Jaroslava Hübla.

Ve druhé třetině mohli domácí srovnat po chybě hradeckého gólmana Rybára v rozehrávce. Lukeš poslal puk Viktoru Hüblovi, který ale nedokázal trefit odkrytou branku. Ve 32. minutě zvýšil náskok hostů ránou z levého kruhu do horního rohu litvínovské branky obránce Dietz. Domácí zvýšili aktivitu a vyplatilo se jim to. Jurčík v 36. minutě z mezikruží poprvé překonal Rybára. V další šanci Jurčík zblízka přestřelil branku.

V závěrečné třetině vystavěli hosté na modré čáře obranný val, přes který se Litvínovští těžko prosazovali. První příležitost přišla až v 48. minutě, kdy Pavelkovo nahození ukryl Rybár před dotírajícím Černým do výstroje. Poté chytře tečoval puk Hanzl, Rybár ale zakročil. Do další šance se dral aktivní Jurčík, nastřelil však pouze pravou tyč. V 58. minutě se domácí dočkali vyrovnání, když se trefil od modré čáry Pavelka. Prodloužení trvalo pouhých 23 sekund. Z rychlého protiútoku se prosadil Lukeš, který rozhodl o tom, že Verva si připsala už sedmou výhru za sebou.

Litvínov absolvoval třetí zápas doma v pěti dnech a celkem čtvrtý za sebou. Hokejové žně na Hlinkově stadionu ještě nekončí. V pátek Verva přivítá Olomouc.

„První třetina se nám nepovedla. Chyběla nám agresivita, důraz a snaha dostat se do zakončení. Druhá třetina začala stejně. Až na jejím konci jsme se dostali do tlaku, ale šancí jsme měli stále málo a soupeř výborně bránil. Vývoj nevypadal dobře, prohrávali jsme o dvě branky. Řekl bych, že jsme dali dvě branky z takových nenápadných střel a tím jsme utkání srovnali. V prodloužení jsme krásnou akcí urvali další bod. Za to jsme nesmírně rádi," řekl Darek Stránský, litvínovský asistent.

Branky a nahrávky: 36. Jurčík, 58. T. Pavelka (Sörvik), 61. Lukeš (V. Hübl) - 13. Bednář (Dietz, Köhler), 32. Dietz (Jarůšek, Newton). Rozhodčí: Pešina, Pražák - Gerát, Hynek. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. Diváci: 4235.

Sestavy:
Litvínov: J. Hübl - Gula, Kubát, T. Pavelka, Sörvik, Kokeš, Z. Sklenička, F. Pavlík - Stříbrný, V. Hübl, Lukeš - M. Hanzl, R. Hanzl, J. Černý - M. Hořava, K. Reichel, Trávníček - Jurčík, Válek, Gerhát. Trenéři: Rulík, D. Stránský a Šlégr.
Hradec Králové: Rybár - Pláněk, Newton, Štajnoch, Gregorc, Pavlas, Dietz - Jarůšek, T. Knotek, Šimánek - Bednář, Potulny, Köhler - J. Veselý, Dragoun, Čáp - P. Beránek, Nedvídek, Kopta. Trenéři: V. Sýkora, Hynek a T. Martinec.

Sparta - Karlovy Vary 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)

Zápasu přihlíželo téměř šest a půl tisíce diváků, z nichž bylo díky jedné z mimořádných akcí klubu nazvané "Sparta středním školám" dva tisíce středoškoláků.

V brankovišti domácích dostala přednost týmová dvojka Novotný. Výrazněji zaměstnanějším z obou mužů v masce byl však hostující Závorka. Novotný se sice zahřál při brzkém oslabení Sparty, ale Pražané pak měli navrch. Jen dlouho nemohli najít recept na překonání pozorného Závorky.

Pražanům se to nepovedlo ani během dvou Rýglových vyloučení v krátkém sledu. Až v začínající 15. minutě uspěla sehraná dvojice Pech, Kumstát, která dokázala rozebrat defenzivu Energie tak dokonale, že Kumstát zakončoval do prázdné branky. V závěru přesilovky ale 35 vteřin před první přestávkou vyrovnal Mullane.

"Neměli jsme dobrý vstup do zápasu. Prvních snad 12 minut jsme pořádně nevystřelili na branku. Byla tam možná nějaká optická převaha, hráli jsme u nich ve třetině, ale nevystřelili. Kdybychom v té první třetině dali dva tři góly, mohli jsme se od toho odrazit a hrát třeba i lepší hokej, ale dopadlo to, jak to dopadlo," řekl asistent trenéra Sparty Jiří Veber.

Také v druhém dějství se hrálo převážně před Závorkou, ale Západočeši jako kdyby vycítili šanci a místy domácí mužstvo notně pozlobili. V 28. minutě měl možnost vrátit při přesilovce svému celku vedení Ružička, jenže Závorka byl proti. Ještě v tomtéž oslabení ujeli na druhé straně Tuominen s Mikulíkem, Tuominen však přečíslení dvou na jednoho zakončil střelou pouze do Novotného náruče.

Smolný vlastňák Závorky

Na začátku 32. minuty přinutil Závorka fantastickým zákrokem lapačkou k nevěřícnému pohledu ke stropu haly Procházku. Jenže uteklo jen pár vteřin a Pech nachytal Závorku zpoza branky přihrávkou, kterou si karlovarský gólman srazil betony za čáru.

"Neviděl jsem, co dělá přesně brankář. Nahrával jsem Martinovi Procházkovi, ale gólman zrovna v dráze puku stál, trefilo ho to, a jak udělal ještě pohyb, tak si to tam hodil," popsal Pech šťastnou trefu. V 35. minutě měl v oslabení příležitost k opětovnému vyrovnání Skuhravý, Novotného ale zblízka nepřekonal.

"My jsme do zápasu vstoupili s velkým respektem, protože Sparta je kvalitní tým. První třetina se nám nepovedla, jak jsme chtěli, ale od půlky zápasu jsme bojovali a snažili se uhrát nějaký bod. Bohužel šance, které jsme měli, tak jsme neproměnili," řekl kouč poražených Jan Tlačil.

V třetí části už se hrálo zcela podle sparťanských not. V 46. minutě nastartoval rychlé nohy Uher a poté, co se dostal do pozice k zakončení, trefil se přesně do horního růžku. Harant pak při další šanci pohotově zaskočil za Závorkovými zády za svého gólmana holí.

V polovině třetiny mohl vývoj ještě zdramatizovat Mikulík, jehož teč se otřela o tyč. Další šance už patřily zase domácím, Závorka jim však počtvrté gólovou radost nedopřál.

Branky a nahrávky: 15. Kumstát (Pech), 32. Pech (Barinka), 46. Uher (Kudrna) - 20. Mullane (T. Rachůnek). Rozhodčí: Hejduk, Hradil - Bláha, Špůr. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:1. Diváci: 6416.

Sestavy:
Sparta: Novotný - Čajkovský, Nedomlel, Kalina, J. Mikuš, Eminger, Gernát, Barinka - Ihnacak, P. Vrána, Ružička - Forman, J. Hlinka, Klimek - M. Procházka, Pech, Kumstát - Kudrna, Cingel, Uher. Trenéři: Kalous, Moták a Veber.
Karlovy Vary: Závorka - Dujsík, Harant, M. Rohan, Sičák, Rýgl, T. Dvořák - V. Tomeček, Skuhravý, T. Rachůnek - Mikulík, Tuominen, Mullane - Gorčík, Stloukal, D. Kindl - Flek, Gríger, Harkabus. Trenéři: Tlačil a Antonik.

Tabulka:

1. Brno 13 9 1 3 0 56:29 32
2. Třinec 13 8 3 2 0 47:21 32
3. Litvínov 14 6 4 0 4 39:34 26
4. Sparta Praha 13 7 0 3 3 44:33 24
5. Chomutov 13 5 3 1 4 44:43 22
6. Mladá Boleslav 13 6 1 2 4 36:44 22
7. Hradec Králové 14 3 3 5 3 43:38 20
8. Liberec 12 5 0 4 3 28:29 19
9. Vítkovice 13 4 3 0 6 25:29 18
10. Olomouc 13 4 2 1 6 31:34 17
11. Zlín 12 4 2 0 6 37:41 16
12. Pardubice 13 2 1 1 9 31:45 9
13. Plzeň 13 1 2 1 9 30:47 8
14. Karlovy Vary 13 2 0 2 9 25:49 8

ČTĚTE TAKÉ: Nový model, zářící Kometa i nástup šéfů. Taková byla čtvrtina extraligy