Duelu s Lotyšskem předcházel slavnostní ceremoniál, při kterém byl zimní stadion přejmenován na počest tragicky zesnulého Jana Marka, Novotného kamaráda a bývalého spoluhráče.

"Panovala tady výborná atmosféra, z toho mám radost. Těší mě, že jsem to utkání doma mohl odehrát. Všichni věděli, proč tu jsme. Kvůli Honzíkovi… Jsem šťastnej, že jsme pro lidi dokázali vyhrát. Pro mě osobně to byl jeden z nejtěžších zápasů kariéry. Když jsem si vzpomněl na Honzu, na všechny společné časy, které jsme spolu prožili, bylo mi hrozně," přiznal Novotný po zápase, který český tým vyhrál 4:3.

I před zápasem spíše než na své jubileum myslel na Marka, který zemřel při leteckém neštěstí hokejistů Jaroslavle v září 2011. "Měl jsem možnost před pár dny mluvit s panem Markem, tátou Honzy, bavil jsem se i s Luckou (manželkou), zanechalo to ve mně hluboký dojem. Ani to pořádně nedokážu popsat. Faktem je, že první střídání jsem vůbec nevěděl, že jsem na ledě, myšlenkami jsem byl někde jinde," uvedl.

Lucie Marková při slavnostním ceremoniálu promluvila k beznadějně zaplněným tribunám. "Klobouk dolů před ní, zvládla to obdivuhodně. Zase tak dlouhá doba od té tragédie neuplynula, navíc já ani nedokážu vyjádřit, jak se cítila a dodnes cítí. Vím, co jsem prožíval já, když to spadlo, jenže s pocity Honzovy rodiny je to absolutně nesrovnatelný. Lucka je vynikající holka, hrozně hodná máma a moc jí přeju, aby se v životě držela," řekl Novotný.

Byl rád, že český tým zápas zvládl a Lotyšsko porazil. "První třetina byla dobrá, ale ve druhé jsme hrozně polevili. Lotyši nás začali převyšovat v bruslení. Svůj hokej mají založený na pohybu a agresivitě, dělali nám problémy. Tohle si příště nemůžeme dovolit. Něco jsme si k tomu řekli v kabině a ve třetí třetině už jsme zase byli zpátky. Nakonec jsme vyhráli a jsme všichni rádi," dodal Novotný.