Oslavy mohou začít. Chomutov porazil pražskou Slavii 3:2 v prodloužení a po roce se vrací do nejvyšší soutěže. Elitu naopak neuhájila Slavia a v příští sezoně nebude mít možnost nerozšířit svou sbírku dvou mistrovských titulů. O vítězství Pirátů rozhodl v čase 63:01 Martin Rýgl, v základní hrací době se dvěma góly blýskl jeho slovenský spoluhráč Marek Hovorka.

Extraligu si zahraje i Olomouc. Rozhodlo o tom vítězstvím 4:1 v Budějovicích, které už měly jistotu setrvání v první lize. Nedělní domácí zápas s Chomutovem se tak bude hrát jen z povinnosti.

Piráti Chomutov - HC Slavia Praha 3:2 v prodl. (1:1, 0:0, 1:1 - 1:0)

Slavia ztrácí kolo před koncem soutěže tři body na druhou Olomouc, ale vzhledem k horší vzájemné bilanci už ji nemůže předstihnout.

"Byl to určitě můj životní gól. Je to krásný pocit. Některé týmy hrají o titul v extralize, ale ta baráž je daleko psychicky náročnější. Když to tady pak vidíte, jak slávisté odjíždějí v slzách, tak je to daleko emotivnější, že jsme to tak zvládli. Teď si užijeme krásný víkend a uvidíme, co bude dál," řekl novinářům Rýgl.

Jako první se na severu Čech dostal do slibné pozice slávista Vas, ale brankář Miroslav Kopřiva jeho pokus kryl. Na druhé straně chyběla přesnější muška Ondřeji Kašemu a Růžičkovi, pak musel Furch zasahovat při šanci Gajovského.

Po polovině úvodní části se hostům naskytla po vyloučeních Šagáta a Rýgla na 41 sekund přesilovka pěti proti třem a pět vteřin před jejím koncem otevřel skóre ránou od modré čáry Štich. V 15. minutě byl blízko vyrovnání Hřebejk, ale gólu se Piráti dočkali až o dvě minuty později, kdy zakončil kombinaci Hřebejka a Rýgla do odkryté branky Hovorka.

V druhé části nejdříve po přečíslení Slavie střílel Vlasák. Piráti se pak ubránili při Račukově trestu a navíc Furch musel zasáhnout po pokusu Ondřeje Kašeho.

Bednář: Cítím obrovskou bezmoc

Po 34 vteřinách třetí třetiny otočil při Vasově pobytu na trestné lavici stav Hovorka, který se trefil přesně z levého kruhu a přiblížil Severočechy k extralize. Slavia se ale ještě vzepřela, po vyloučeních Rutty a Květoně se jí naskytla na 75 vteřin výhoda pěti proti třem a v 51. minutě smazala ztrátu. Bednář zpoza branky přihrál Pletkovi, který střelou k tyči nedal Kopřivovi šanci.

Slavia mohla ziskem dodatečného bodu odložit rozuzlení celé baráže do posledního kola, ale po třech minutách hry jejich naděje ukončil najíždějící Rýgl.

Piráti se po zápase začali oddávat na ledě před fanoušky oslavám pod sprškou šampaňského. Zklamaní slávisté se rozloučili se svými příznivci a vstřebávali pocity z nejhorší sezony za dlouhá léta. "Ono se teď v emocích špatně mluví, nechci říct něco, co by mě zpětně mrzelo. Počkám, až to opadne. Ale každopádně je to něco… Potupa, zklamání. To nejhorší, co v hokeji může být," řekl ofenzivní lídr Slavie Jaroslav Bednář.

"Zažívám něco, co vůbec nebere rozum. Myslím, že mi to teprve dojde. Momentálně je tam hrozné zklamání, ale časem se to v člověku rozleží. A bude to ještě horší. Cítím obrovskou bezmoc," doplnil Bednář.

Branky a nahrávky: 17. Hovorka (Rýgl, Hřebejk), 41. Hovorka (Hřebejk), 64. Rýgl (O. Kaše, Hovorka) - 12. Štich (Bednář, Vlasák), 50. Pletka (Vlasák, Bednář). Rozhodčí: Hodek, Šindler - Jelínek, Ondráček. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:2. Diváci: 5250.

Chomutov: M. Kopřiva - Rutta, Skinner, Rýgl, Drtina, Šulák, Toman - Hovorka, Gajovský, Hřebejk - D. Květoň, V. Růžička ml., O. Kaše - McGregor, Dušek, L. Květoň - Račuk, Chlouba, Šagát. Trenéři: B. Kopřiva a Totter.
Slavia Praha: D. Furch - A. Růžička, Štich, J. Novák, Šenkeřík, Kolařík, Knot - Bednář, Vas, Sklenář - Holec, Vlasák, J. Doležal - Stránský, Pletka, Kolář - Babka, Andres, Poletín. Trenéři: J. Beránek a Srdínko.

ČEZ Motor České Budějovice - HC Olomouc 1:4 (0:0, 1:0, 0:4)

„Jsme rádi, že jsme o záchraně extraligy rozhodli teď a nenechali to na poslední zápas," oddechl si olomoucký trenér Jan Tomajko. Kohouti začali aktivně. Matai se dostal před branku, ale trefil jen Bláhu. Poté se do ideální střelecké pozice dostal Pekr. Jenže u druhé tyče ještě hledal Řípu a jeho přihrávku překazil Marek.

Motor se po deseti minutách oklepal a začal být nebezpečný. Škůrek nepřesnou přihrávkou namazal Přibylovi a faulem musel situaci hasit Ondrušek. Na konci první třetiny po pravém křídle ujel Vaniš, a s jeho slabým bekhendem si Vošvrda bez problémů poradil.

Do druhé třetiny hosté nastoupili velmi vlažně a Motor trestal. Vráblík objel branku 
a Kuchejda bez problémů skóroval. A mohlo být ještě hůř. Pajičovu ránu Vošvrda vyrazil k Přibylovi, který mířil nad prázdnou branku.

V polovině zápasu mohli Kohouti vyrovnat při dvojnásobné přesilovce. Jenže Hanáci se zmohli jen na střelu Skrbka od modré.

Rušno bylo naopak před olomouckou brankou. Motor si v přesilovce vytvořil velký tlak a Nouzova bomba ještě vyřadila ze hry Řípu. Olomoučtí hokejisté však do přestávky už podruhé neinkasovali.

„Nevyšel nám vstup do zápasu. Domácí navíc ve druhé třetině vstřelili gól, po němž jsme trochu znervózněli," přiznal Tomajko.

Olomouc dala lekci z produktivity

Také třetí dějství začali lépe Jihočeši. Po chybě Ondruška zůstal sám před brankou Rob, ale Vošvrda byl na místě. Poté si Motor v přesilovce vytvořil velký tlak 
a hosté měli co dělat, aby neinkasovali.

Pekr však naskočil z trestné lavice, gólman Bláha chyboval při rozehrávce a Rob si vypomohl posunutím opuštěné branky. Mora po osmi sekundách přesilovku využila, když se Kucharczyk trefil do šibenice.

Kohoutům se navíc podařil dokonalý obrat. Škůrek zachytil puk na útočné modré, najel si mezi kruhy a prostřelil Bláhu. Vzápětí musel Vošvrda zasahovat proti střele Kuchejdy a dorážce Straky.

„Padesát minut jsme se soupeřem drželi krok. Hosté nám dali lekci z produktivity," řekl budějovický kouč Radek Bělohlav.

Mora se snažila důležité vítězství pojistit. Skrbek ještě 
z dorážky neuspěl, ale Kucharczyk už nadvakrát budějovického gólmana překonal. Minutu a půl před třetí sirénou byl vyloučen Buc a domácí střídačka si vyžádala oddechový čas. Bláha poté zamířil na střídačku. Jenže Motor se do žádné šance nedostal a po chybě Roba skóre uzavřel Knotek.

„Naštěstí se nám podařilo vývoj otočit a pak jsme čekali, jak to dopadne v Chomutově," dodal Tomajko.

Branka a nahrávky: 22. Kuchejda (Vráblík, J. Straka) - 48. Kucharczyk (Ondrůšek), 50. Škůrek, 53. Kucharczyk (Knotek), 60. Knotek. Rozhodčí: Šír, Hradil - Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. Diváci: 5521.

Č. Budějovice: Bláha - Žovinec, Punčochář, Vráblík, Suchánek, Semrád, Mucha - D. Boháč, Pajič, A. Přibyl - Kuchejda, J. Straka, Nouza - Švihálek, Rob, Vaniš - Pašek, Švec, Marek. Trenéři: Rosol a Bělohlav.
Olomouc: Vošvrda - Skrbek, Houdek, Vyrůbalík, Staněk, Škůrek, Ondrušek - Matai, Patera, Buc - Kucharczyk, J. Knotek, Laš - Pekr, Herman, Řípa - R. Dlouhý, Marosz, T. Rachůnek. Trenéři: Fiala, Dopita a Tomajko.

Tabulka:
1. Chomutov 11 5 3 0 3 36:20 21
2. Olomouc 11 6 0 2 3 29:24 20
3. Slavia Praha 11 4 2 1 4 21:20 17
4. České Budějovice 11 2 0 2 7 19:41 8