Na den přesně před pěti lety porazily Pardubice na domácím ledě Spartu 8:2. K tehdejší pohodě má ale Dynamo hodně daleko, což se brzy ukázalo i v tomto utkání. Klidný úvod bez šancí rozčísla až po pěti minutách možnost uzdraveného Ihnacaka a poté pokusy Hlinky s Vránou při oslabení. Gólem skončila až chyba v pardubické rozehrávce v 10. minutě, kterou potrestal Klimek.

Chvíli poté dostali hosté puk za čáru znovu, ale gól kvůli posunuté brance nebyl uznán. Nicméně Sparta získala alespoň přesilovku a tu ranou z kruhu zužitkoval Vrána. I Pardubice byly ve své druhé přesilovce nebezpečné, ovšem Hubáčka vychytal Škarek, který se potřetí v sezoně objevil v brance Sparty, a následný závar zažehnali obránci. Dynamo nicméně přidalo na ofenzivní snaze, kterou si přeneslo i do druhé části. Gólem však neskončil ani Klimentův únik, ani Sýkorova střela, kterou zastavila tyč.

Sparta se připomněla šancí Černocha, který ale ze dvou metrů netrefil prázdnou branku. Hosté si to vynahradili po polovině zápasu, když se v přesilovce před brankou nejlépe zorientoval Uher a navýšil náskok na rozdíl tří branek. Od té chvíle počítaly šance oba týmy. Škarek v krátkém sledu zlikvidoval solidní příležitosti Rolinka a Redenbacha, na druhé straně netrefil odkrytou branku Nedomlel a Ihnacakův brejk zastavil Kacetl.

Naději na zvrat zápasu získalo Dynamo brzy po druhé pauze. Redenbachovu parádní přihrávku v přesilovce přetavil ve snižující gól Rolinek. V podobné pozici byl zakrátko i Redenbach, ten ale pálil mimo. Sérii pardubických šancí zakončila stoprocentní šance Klimenty, kterou parádním zákrokem zastavil Škarek. Sparta pak ujela do protiútoku a dorostenec Jan Kern při své premiéře mezi muži zaznamenal také první gól.

Tím bylo o osudu utkání prakticky rozhodnuto. Pardubice se ke gólu nepropracovaly ani v přesilovce, naopak už při hře pět na pět hosté dobře sehráli přečíslení tří útočníků proti jedinému obránci a Forman ranou mezi betony vstřelil pátý gól. Škarka v závěru ještě jednou zachránila tyč, jinak si Sparta výhru pohlídala.

Hlasy trenérů po utkání 28. kola hokejové extraligy HC Dynamo Pardubice - HC Sparta Praha

Pavel Rohlík (Pardubice): "Začátek byl velice opatrný, nás paradoxně srazila dolů vlastní přesilovka, kdy jsme se pořádně nedostali k puku. Sparta vstřelila první gól po naší individuální chybě a další pak v přesilovce, kterou hraje velmi dobře. My jsme to věděli a hráče na vzorce a systém Sparty připravovali, přesto jsme inkasovali. O přestávce jsme si řekli, že neskládáme zbraně, že už jsme dokázali spoustu zápasů otočit. Dokázali jsme si vytvořit tlak, ale srazila nás třetí branka v oslabení. I přesto jsme dokázali snížit, vytvořili jsme si spoustu šancí, ale Spartu podržel výborný brankář. Až na začátek utkání hráči dřeli a chtěli zápas otočit. Když hosté dali čtvrtý gól, tak už bylo rozhodnuto. Prohráli jsme se silným soupeřem, ale jsme zklamaní, protože jsme chtěli zvítězit."

Jiří Veber (Sparta Praha): "Hrozně si vážíme tohoto vítězství, protože jsme absolvovali těžká utkání a do toho náročné cestování. Začátek zápasu byl opatrný a paradoxně jsme se do hry dostali při našem oslabení a od té doby jsme hráli dobře. Za stavu 3:1 nás podržel brankář Škarek, který chytil jasnou šanci a dal nám vítr do plachet."


HC Dynamo Pardubice - HC Sparta Praha 1:5 (0:2, 0:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 41. Rolinek (Redenbach) - 10. Klimek (J. Hlinka, P. Vrána), 14. P. Vrána (J. Hlinka, J. Mikuš), 33. Uher (Gernát, Forman), 48. Kern (Cingel, J. Mikuš), 54. Forman (Kalina). Rozhodčí: Hradil, Šír - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:2. Diváci: 8455.

Sestavy:

Pardubice: Kacetl - Ščotka, Schaus, Čáslava, Nedbal, Ovčačík, Leduc, Bokroš - P. Sýkora, Tomášek, Hubáček - Klimenta, Nahodil, Rolinek - M. Kaut, Redenbach, Panna - Poulíček, T. Kaut, Mallet. Trenéři: P. Rohlík, V. Martinec a Mikeska.

Sparta: Škarek - Piskáček, J. Mikuš, Švrček, Kalina, Nedomlel, Gernát, Barinka, Eminger - Klimek, P. Vrána, J. Hlinka - Kern, Cingel, Uher - Forman, Ihnacak, Kumstát - Martin Procházka, Černoch, Havel. Trenéři: Kalous, Moták a Veber.