OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU

Ve čtvrtfinále proti Spojeným státům inkasoval čtyři góly a zápas nedochytal, kouč Alois Hadamczik ho stáhl z branky. „Pořád říkám, že se dá chytit každý gól. Teď byly prostě smolné, ale připravenému jde štěstí naproti," nespokojeně se mračil. S Amerikou Česko prohrálo 2:5 a olympiáda pro něj skončila.

Hráči z NHL se ve čtvrtek brzy ráno už přesouvají zpátky za moře, pro všechny, co v Soči už nemají co dělat, přiletí speciální letadlo ze zámoří…

Co se vám po zápase, bezprostředně po vyřazení, honí hlavou?
Každý chce medaili, nikdo nechce končit. Je to zklamání, jsme naštvaní, že to nevyšlo. Amerika navíc byla k poražení. Věděli jsme, že když budeme hrát tak, jak jsme chtěli, může se postup povést. Jenže zatímco se Slováky jsme hráli dobře, teď jsme to bohužel nezopakovali.

Čím si to vysvětlujete?
Nějaké šance jsme sice taky měli, jenže jsme nebyli až tolik nebezpeční. Samozřejmě to není výsledek, jaký jsme všichni chtěli. Takhle jsme si to nepředstavovali. Turnaj je o jednom zápase a my bohužel jedeme domů.

Sice jste brzy inkasovali, ale rychle se podařilo srovnat a pak jste Ameriku přehrávali. Proč to ale šlo jen pár minut?
Dostali jsme dva smolné góly, dvakrát se jim puk odrazil od mantinelu přímo na hokejku a pokaždé u něho byli rychleji než my. Byla velká škoda, že jsme dvě třetiny před koncem dostali gól a neudrželi stav 1:2.

Myslíte, že právě tímto momentem se zápas lámal?
Je to těžké říct určitě, ale zápas by pak asi nejspíš vypadal jinak.

Situaci kolem Hadamczika sledovat nebude

Vyčítáte si některou ze čtyř obdržených branek?
Pořád tvrdím, že chytit se dá každý gól. U prvního to van Riemsdyk udělal chytře, když mi trefil z těžkého úhlu nohu a puk šel do brány. Byly to prostě smolné góly, ale připravenému jde štěstí naproti.

O střídání jste si řekl sám, nebo rozhodli trenéři?
Vždycky to je na trenérovi. Já nikdy nechodím střídat, pokaždé chci zápas dokončit.

Jaký máte dojem z celkového vystoupení Čechů na turnaji?
Nemůže být pozitivní, když jsme vypadli ve čtvrtfinále. Ale sehráli jsme dobré zápasy, ukázali dobré věci, jenže bohužel i ty špatné.

Proč podle vás taková houpačka?
Ono se skoro nikdy nedá hrát stoprocentně celý zápas, to opravdu dokáže jen málokdo. Takhle to někdy holt v hokeji chodí. Pak je to o tom, jak tým dokáže zareagovat a problémy odstranit.

Mluví se o tom, že by měl skončit trenér Hadamczik. Budete sledovat, jaký bude mít situace vývoj?
Nebudu. Teď je chvíli po zápase, mám svou práci, každý se rozutečeme do klubů. Záleží na vedení, jak si to vyřeší. Ale mě momentálně zajímá jen to, že jsme vypadli. Jinak nic.