Právě klání pod pěti kruhy dává nadcházející reprezentační sezoně punc výjimečnosti. Zámořská NHL tentokrát své hráče na olympiádu nepustí a borcům z Evropy (včetně extraligy) se tak otevírá nebývalá šance.

„Bude to náročná sezona,“ očekává Jandač. „Proto jsem proti Slovensku nominoval hlavně mladší kluky, aby se trochu otrkali. Věřím, že budou dál růst pro nároďák,“ dodal reprezentační lodivod.

Stanislav Šulc.
Pohledem Stanislava Šulce: Slyšet HDP růst

RUČINSKÝ SKONČIL

Realizační tým jde do olympijského ročníku v mírně obměněné sestavě. Ve funkci generálního manažera české reprezentace už totiž nepokračuje Martin Ručinský, který se jí ujal před loňským Světovým pohárem. Nahradil ho bývalý brankář Milan Hnilička.

„Ručinský bude působit v roli konzultanta na velkých akcích. Role generálního manažera v nové sezoně ale bude velmi časově náročná a je důležité, aby manažer byl častěji u týmu i na svazu. To Martin odmítl, i když ho to mrzelo,“ uvedl generální sekretář hokejového svazu Martin Urban.

z filmu Jana Svěráka Po strništi bos
RECENZE: Retro pro tátu. Strniště pro Jana Svěráka

Otázka je, jak bude svou novou funkci časově zvládat Hnilička. Ten totiž včera potvrdil, že chce na podzim kandidovat do Poslanecké sněmovny za hnutí ANO. Pokud uspěje, bude řešit ožehavé dilema.

„Mám práci, které se věnuji na sto procent, moje kandidatura mě časově ovlivňovat nebude. Pokud budu zvolen, tak to pak budeme řešit,“ prohlásil Hnilička.

V MOSKVĚ PROTI KANADĚ

Jsou tu i další novinky. Právě kvůli olympiádě se bude tradičních turnajů Karjala a Channel One Cup účastnit i tým Kanady, složený především z evropských legionářů. Češi na něj narazí v Moskvě. V Helsinkách se představí navíc Švýcaři, v ruské metropoli pro změnu Korejci.

Robert Gottwald u Krajského soudu v Brně. Podle obžaloby nevrátil několikamilionovou půjčku.
Půjčka na Devět křížů? Gottwald je obžalovaný ze zpronevěry dvanácti milionů

„Máme dva turnaje na to, abychom si kluky vyzkoušeli. Před olympiádou chceme ještě sehrát přípravný duel, je to v jednání,“ hlásí Jandač. Bude mít při výběru hráčů šťastnou ruku?

Nominace ČR na zápasy se Slovenskem (23. a 24. srpna)

BRANKÁŘI:

Patrik Bartošák (Vítkovice), Miroslav Svoboda (Plzeň). 

OBRÁNCI:

Tomáš Dvořák, Petr Kalina (oba Sparta Praha), Lukáš Klok (Vítkovice), David Musil (Třinec), David Němeček (Mladá Boleslav), Filip Pyrochta (Liberec), David Sklenička (Plzeň), Libor Šulák (Detroit Red Wings/NHL).

ÚTOČNÍCI:

Miroslav Indrák, David Stach, Petr Straka (všichni Plzeň), Radan Lenc, Pavel Musil (oba Mladá Boleslav), Martin Hanzl (Litvínov), Jakub Herman (Olomouc), Richard Jarůšek (Hradec Králové), David Šťastný (Zlín), David Tomášek (Pardubice), Vojtěch Tomeček (Chomutov), Dominik Uher (Sparta Praha), David Kaše (Mora/Švéd.).