„Oba nám hodně chyběli. Jsou to techničtí hráči, kteří mají geneticky dáno, že góly dávat umějí," hlásí kouč před bitvou s pražskou Spartou, která začne v pátek dvacet minut po šesté hodině večer.

Ton se na čtvrtečním dopoledním tréninku představil v helmě s celoobličejovým krytem, který má chránit jeho poraněnou lícní kost. „Ani jsem nenacházel slova, když jsem zjistil, že Petr proti Plzni nenastoupí. Věřme, že už si vše vybral a že mu zůstaly v záloze góly," míní Hadamczik.

Dvaačtyřicetiletý forvard doplní v první formaci Jana Hrušku a Davida Ostřížka. Další posila Špirko se vrací po zranění kolene. Naskočí do druhého útoku k Vojtěchu Němcovi a Janu Káňovi. „Typologicky k sobě Němec a Špirko patří. Umí si dobře nahrát a vytvořit přečíslení. Káňa je důrazný hráč, takže si myslím, že to bude fungovat," tvrdí třiašedesátile­tý kouč.

Sparta vyzvídala u Plzně

Kometa se se Spartou střetla v sezoně jen jednou, když doma zvítězila 5:3. Odveta pod širým nebem má speciální nádech pro kouče Hadamczika i pro útočníka Jakuba Koreise. „Dělal jsem si srandu, že zápasy za Lužánkama někdo vybíral pro mě. Za Plzeň jsem hrál odmalička, na Spartě necelé tři sezony," usmívá se centr čtvrtého útoku.

Pražané se už informovali u plzeňských hokejistů, aby věděli, do čeho jdou. „Specifický je led, lišta kolem mantinelu a také odrazy kotouče," povídá asistent trenéra Sparty Zdeněk Moták. „Plzeňským byla velká zima, především trenérům," dodává s úsměvem. Teplota má být příznivější než v neděli. Předpověď hlásí plus čtyři stupně. Hráče a fanoušky navíc rozproudí rocková kapela Kabát, její koncert po změně programu začne od půl páté odpoledne.

Před zápasem, který vysílá Česká televize, totiž Kometa uctí jednu ze svých největších legend. Na konci roku 2015 zesnul bývalý útočník Rudé hvězdy Bronislav Danda. Mobilní aréna má být vyprodaná a 21 500 fanoušků by stanovilo absolutní československý rekord v návštěvnosti na hokejové utkání.

Uctění DandyLegenda Rudé hvězdy a ZKL Brna Bronislav Danda zemřel v poslední den roku 2015 ve věku 85 let. Hráči a fanoušci si ho připomenou v pátek před duelem Komety s pražskou Spartou za Lužánkami. Na místě, kde strávil většinu své kariéry a přispěl k celkovým jedenácti brněnským titulům. „Rozhodli jsme se rychle reagovat a ještě před začátkem zápasu uctíme památku Bronislava Dandy, o jehož úmrtí jsme se dozvěděli v úterý večer," zdůvodnil změnu v programu mluvčí Komety Michal Chylík.

Pro zvětšení klikněte.