"Proto se gólu v prodloužení říká náhlá smrt. Člověk se tak cítí," prohlásil trenér Washingtonu Barry Trotz. "Musíme s tím žít. Náš tým si ale v průběhu celé sezony prošel spousty těžkými situacemi a zvládl je. Věřím, že to dokážeme i nyní," dodal kouč, s nímž souhlasil i jeho svěřenec Alexandr Ovečkin.

"Loni jsme vedli v sérii 3:1 a ještě byli vyřazeni, takže víme, jaké to je a že to jde. Musíme tuhle zkušenost využít v náš prospěch. Hlavně je ale důležité, abychom hráli svou hru," doplnil ruský útočník. Navíc není to tak dávno, kdy i Pittsburgh přišel o vedení 3:1 na zápasy. Stalo se tak před dvěma lety proti Rangers.

Úvodní gól padl už ve třetí minutě, v níž útočník Capitals Jay Beagle z velmi ostrého úhlu našel skulinku nad ramenem brankáře Matta Murrayho. Na druhé straně Pittsburgh jakoby našel recept na Bradena Holtbyho, jednoho z kandidátů na zisk Vezinovy trofeje pro nejlepšího gólmana sezony. Všechny tři branky mu domácí vstřelili mezi betony.

Šťastná trefa 

I když vyrovnávací trefa na 1:1 v polovině první třetiny byla z kategorie šťastných. Pokus Trevora Daleyho se odrazil od bránícího Karla Alznera, a přestože svým blokem puk zpomalil, tak Holtby nedokázal na změnu směru dráhy kotouče reagovat, takže mu prošel pod chrániči. U této branky si první bod v sérii připsal Sidney Crosby, který během utkání po sekání Ovečkina zamířil rozezlený na chvíli i na ošetřovnu.

"Myslel jsem si, že to je horší, než to bylo. Bezprostředně po jeho zákroku mě napadlo, že už se možná do zápasu nevrátím, to není dobrý pocit. Ale nemyslím si, že v tom byl záměr. Kryl jsem si puk, on se chtěl k němu dostat a trefil mě. Je to součást zápasu. Daleko příjemnější je, že jsme vyhráli, to bez debat," komentoval souboj hvězdných útočníků kapitán Pittsburghu Crosby.

Prodloužení rozsekl Hörnqvist

Na začátku prostřední části otočil skóre ze sólového úniku Matt Cullen. Washington odpověděl v závěru druhé třetiny pěknou trefou Johna Carlsona a od té chvíle se na další branku čekalo až do třetí minuty prodloužení. V ní se od obránce hostí Mikea Webera odrazila střela přímo na hůl Hörnqvista, který ranou z pravého kruhu ukončil zápas a dostal lídra základní části na pokraj vyřazení.

"Výborně brání a o tom jsou zápasy play off. Je méně gólových šancí. Ale když se do nich dostaneme, umíme je proměnit. To je jeden z důvodů, proč vyhráváme. V prodloužení je pak každá střela nebezpečná, je potřeba vše tlačit na branku," uvedl Hörnqvist, který je právě známý tím, že v předbrankovém prostoru svádí mnoho soubojů. Odměnou mu je, že v letošním play off vstřelil už pět gólů.

Výsledky 2. kola play-off NHL:

VÝCHODNÍ KONFERENCE - 4. zápas:

Pittsburgh - Washington 3:2 v prodl. (1:1, 1:1, 0:0 - 1:0)
Branky: 10. Daley, 24. Cullen, 63. Hörnqvist - 3. Beagle, 37. Carlson. Střely na branku: 33:36. Diváci: 18.614. Hvězdy zápasu: 1. Hörnqvist, 2. Cullen (oba Pittsburgh), 3. Carlson (Washington). Stav série: 3:1.

Kanadské bodování play off NHL:

1. Jamie Benn (Dallas) 9 12 (5+7)
2. Tavares (NY Islanders) 9 11 (6+5)
3. T. Johnson (Tampa Bay) 8 11 (4+7)
4. Burns (San Jose) 8 11 (2+9)
5. Kučerov (Tampa Bay) 8 10 (7+3)
6. Pavelski (San Jose) 8 10 (6+4)
7. Couture (San Jose) 8 10 (4+6)
8. Spezza (Dallas) 9 10 (4+6)
9. Carlson (Washington) 10 10 (4+6)
10. Tarasenko (St. Louis) 10 9 (5+4)
75. Hertl (San Jose) 8 4 (2+2)
77. Faksa (Dallas) 9 4 (2+2)
90. Hemský (Dallas) 9 4 (1+3)