Právě před rokem, 7. září 2011, totiž šokovala celý hokejový svět zpráva o neštěstí, při kterém se krátce po vzletu z letiště Tunišna u Jaroslavle zřítil letoun Jak-42, a které připravilo o život 44 lidí na jeho palubě, převážně hokejistů místního klubu Lokomotiv.

Měl to být běžný let do běloruského Minsku, kde se hráči chystali zahájit utkáním s místním Dinamem novou sezónu KHL. Charterovému letounu ruské společnosti Jak-Servis se však krátce před čtvrtou hodinou odpoledne místního času nepodařilo při vzlétání z ranveje nabrat dostatečnou rychlost a odpoutal se od země příliš pozdě. Letadlo se následně naklonilo na levou stranu a spadlo asi 500 metrů od ranveje. Po dopadu se stroj rozlomil a začal hořet. Přední část spadla do vod řeky Volhy a druhá zůstala na břehu.

V troskách zůstalo pohřbeno osm členů posádky a 35 pasažérů. Kromě českých hokejistů mezi nimi byl také Slovák Pavol Demitra, švédský brankář Stefan Liv nebo kanadský trenér Brad McCrimmon.

Katastrofu přežili jen dvě osoby: pozemní mechanik Alexandr Sizov a ruský útočník Alexandr Galimov, který však podlehl svým rozsáhlým popáleninám o několik dní později v moskevské nemocnici.

"Je to nejčernější den historie našeho sportu… Je to strašná tragédie pro světové hokejové společenství také proto, že se dotýká tolika národů… Naše myšlenky a modlitby jsou u rodin a přátel obětí,"
prohlásil v reakci na neštěstí předseda Mezinárodní hokejové federace René Fasel.

Okolnosti tragické události se začaly krátce po nehodě zkoumat a oficiální vyšetřování vedené Mezistátním leteckým výborem (MAK) skončilo loni v listopadu oznámením, že příčinou tragédie bylo bezděčné brzdění pilota při startu. Posádka prý nebyla dostatečně přeškolena a jeden z pilotů byl pod vlivem léku, který je s řízením letadel neslučitelný. Podle zprávy ruské prokuratury chyboval i letištní personál.

Lokomotiv Jaroslavl tak přišel prakticky o celý svůj první tým. Začaly padat návrhy, aby klub na počest zemřelých hokejistů pokračoval v sezoně, přičemž každý ze soupeřů se měl podílet na stavbě nového týmu dodáním jednoho hráče. Nakonec Lokomotiv v prosinci nastoupil s mužstvem tvořeným především juniory a hráči farmářského mužstva do druhé ruské ligy, do KHL se rozhodl vrátit až od sezony 2012/13 s možností angažování jednoho hráče z každého celku Kontinentální ligy.

V reakci na tragédii se konala řada smutečních obřadů. S hokejisty se přímo v Jaroslavli přišlo rozloučit 10. září do hokejové arény na 100.000 lidí. Poklonit památce obětí se přišli mimo jiné ruský premiér Vladimír Putin, prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak, šéf KHL Alexandr Medveděv či ředitel rady soutěže Vjačeslav Fetisov.

S českými reprezentanty se veřejnost rozloučila 11. září na zcela zaplněném Staroměstském náměstí v Praze. Smutečního aktu se zúčastnili například Jaromír Jágr, Dominik Hašek, Patrik Eliáš, trenér Alois Hadamczik nebo Milan Nový. Všichni tři čeští hokejisté byli na konci loňského roku uvedeni do Síně slávy českého hokeje a pražská rada letos v srpnu také rozhodla o tom, že Josef Vašíček, Jan Marek a Karel Rachůnek budou mít v Dolních Chabrech v Praze své ulice.

Při příležitosti ročního výročí letecké tragédie by měl být 7. září před jaroslavlskou hokejovou arénou slavnostně odhalen pomník jejím obětem. Vítězný návrh je symbolicky složen ze 37 hokejek, které při pohledu z boku utvářejí obraz startujícího letadla. Pohled z opačného úhlu hokejky skládá do tvaru padajícího ptáka. Autory návrhu jsou architekti Michail Beketov, Vladimir Kaurov a Vladimir Děmjaněnko.