Jejich cesty se neustále rozchází a zase schází. Přestože je Luke o necelé dva roky starší, hrál se svým bratrem v žákovském týmu v Saskatoonu, poté hokej oba zavedl do WHL – Luke působil v Kelowna Rockets, Brayden v Brandon Wheat Kings.

Jeden z nejdůležitějších kroků ve svých hokejových kariérách následně zvládli oba s bravurou a osud si to naplánoval dokonce tak, že oba byli vybráni z pátého místa prvního kola draftu NHL – Luke v roce 2008, Brayden o rok později.

Luke neměl problém se v NHL zabydlet, a tak se stal brzy jedním z důležitých stavebních kamenů obrany Toronta Maple Leafs. To Brayden to tak jednoduché neměl, v Los Angeles, které jej draftovalo, nedostával vůbec žádný prostor, a tak jeho další kroky směřovaly do Philadelphie.

Vydobyl si důležitou roli v týmu

Po prvních dvou sezónách, v nichž pendloval mezi AHL a NHL si nakonec v sestavě Flyers vydobyl důležité postavení a v posledních třech sezónách vynechal pouze 2 zápasy. Svůj největší vzestup zažíval po boku svého bratra, kterého v roce 2012 vyměnilo Toronto právě do Philadelphie za Jamese van Riemsdyka.

„Je to neuvěřitelné. Budu hrát v jednom týmu NHL se svým bratrem. Ani si nedokážete přestavit, jak úžasné to je," uvedl tehdy pro The Globe and Mail Luke.

A úžasné to opravdu bylo. Vždyť spolu odehráli necelé čtyři sezóny. Jenže role se vyměnily. Zatímco dříve podceňovaný Brayden rok od roku herně stoupal a postupně se stal jednou z nejdůležitějších součástí obrany Flyers, Lukeova výkonnost kopírovala pořád jednu a tu samou linii. A tak slovo dalo slovo a vedení Philadelphie se rozhodlo Lukea vyměnit do Los Angeles, kde dohrál sezónu.

Oběma končily smlouvy

Oba ovšem měli po skončení sezóny jednu věc společnou – oběma končila smlouva. Jako první podepsal starší Luke, kterého si do svého týmu povolala mladá naděje arizonského manažerského křesla John Chayka. Luke se s Coyotes dohodl na motivačním dvouletém kontraktu.

Proč motivačním? Protože musí ukázat, co v něm doopravdy je. Arizona je ve fázi přestavby a snaží se vstoupit do nové úspěšnější éry. Luke na svých bedrech ponese velké břemeno zodpovědnosti, protože už patří k těm zkušenějším. Po skončení smlouvy se stane nechráněným volným hráčem, a tak má dva roky na to, aby o další kontrakt pořádně zabojoval. Sám si tuto roli pochvaluje.

„Chci růst s týmem. Tým má velký potenciál a já věřím, že ve mně taky ještě nějaký je. Jsem furt v dobrém věku a chci se nadále rozvíjet," uvedl.
Braydenovi trvalo vyjednávání o něco déle, ale k arbitráži nakonec nemusel a s Flyers podepsal velice lukrativní smlouvu na čtyři roky, během nichž si přijde na 20,5 milionů dolarů.

Před oběma bratry teď stojí nové výzvy. Luke musí ukázat, že umí stále podávat nadprůměrné výkony, z Braydena se zase stal obranný lídr, což bude muset každý zápas potvrzovat. Každý teď půjde svojí cestou, ale kdo ví, zda je hokejový osud někdy znovu nenasměruje na tu jednu společnou.

ROBERT NOVOTNÝ