STABILITA. Po loňském zisku stříbra zůstala většina úspěšného týmu pohromadě. „A hráči, kteří přišli, jako Petr Ton a Franta Ptáček, byli pro mužstvo skutečně posily," říká televizní expert Martin Hosták.

Když se po dovolené sešli hokejisté loni v létě znovu na ledě, už věděli, co po nich trenéři chtějí. „Říká se, že vrchol přichází ve třetím roce. Doufáme, že nám se to podaří už ve druhém," přeje si brněnský asistent trenéra Martin Pešout. Spolu s Vladimírem Kýhosem a Karlem Beranem právě zakončuje v Brně druhou kompletní sezonu.

A to i přesto, že se na začátku ročníku Kometa trápila a fanoušci hodně spekulovali o výměně trenérů. „Trpělivost vedení hodně pomohla tomu, že Kometa je v tuto chvíli zase postrach všech soupeřů," oceňuje bývalý útočník Hosták.

DVAKRÁT A DOST. Jedno hokejové rčení říká, že silný tým neprohraje třikrát v řadě. To se Kometě od 10. října dařilo naplňovat. Za sebou si připsala maximálně dvě porážky. „Tady musím pochválit zkušené hráče, to není až tak věc trenérů. Naše opory po dvou prohrách prostě v kabině jasně řekly, že potřetí prohrát nesmíme," popisuje Pešout.

Hosták vidí příčiny vyvarování se série proher jinde. „Že nesmíte prohrát, si říkáte před každým utkáním. Že Brno neprohrálo třikrát v řadě, svědčí hlavně o kvalitě kádru," myslí si expert.

OPORA V BRANCE. Po odchodu Jiřího Trvaje se stal jasnou brankářskou jedničkou Komety. A po počátečních rozpacích se Marek Čiliak stal klíčovou oporou týmu. „Bylo dobře, že Marka trenéři na začátku podrželi. Teď chytá fantasticky," chválí brněnský útočník Jan Hruška.

Pravá zkouška ale slovenského reprezentanta ještě čeká. „Teď musí potvrdit, že je mezi extraligovou elitou. Říká se, že základní část hrají hráči, play off chytají gólmani," hlásí Pešout.

NÁVRAT BOJOVNÍKA. Konec krize Komety z úvodu sezony nastal ve chvíli, kdy se do Brna z rakouského Klagenfurtu vrátil útočník Jakub Koreis. Právě od jeho návratu Kometa neprohrála víc než dvě utkání v řadě. „Vrátil se i s Vildou Burianem. V médiích už to bylo mnohokrát omílané, ale skutečně šlo o jeden ze zlomových okamžiků," zdůrazňuje Hruška.

Koreis s Burianem přitom nepatří mezi hráče, kteří atakují vedoucí místa v kanadském bodování. „Tým strhnou hlavně svou bojovností a tvrdostí," ví Hosták.

ZDRAVÍ. Zranění se brněnské hale Rondo nevyhýbala, oproti loňské sezoně jich ale ubylo. I díky tomu tak trenéři nemuseli často míchat se sestavou. „To bylo oproti loňsku hodně příjemné. Nemuseli jsme sestavu tolik lepit. Velká ztráta ale je, že se na konci zranil Michal Kempný," připomíná Pešout.

Sehranost pomáhala i hráčům. „Každý znal svou roli a většinou se nám dařilo ji plnit," pochvaluje si Hruška.