Od zvláštního zpravodaje Deníku

„Byl to hodně těžký zápas. Kluci ze Lva hráli velice dobře a měli docela dost šancí. Já měl hned na začátku velkou smůlu," kroutil hlavou nad pro něj nešťastným prvním gólem. „Puk se tam špatně odrazil od zadního mantinelu a byl z toho první gól," popisoval moment, kdy vyjel za branku a Jiří Novotný střílel do poloprázdné klece.

Štve vás taková chvíle hodně?
Hlavně to blbě vypadalo. Víc by mě štval gól, kdyby mi tam přiletěla nějaká střela, kterou bych měl chytit a mně propadla.

Rozhodoval spíš druhý gól na začátku třetí třetiny. Souhlasíte?
Jo, stoprocentně. Ztratili jsme puk v naší třetině. Koukal jsem na čas, že si trochu odpočinu a najednou přiletěla střela. Vůbec jsem netušil odkud, ale bylo po zápase.

Hlavně opět od Jiřího Novotného. Tušil jste vůbec, že letos nedal ještě ani gól?
Fakt ne? Tak aspoň jsem udělal něco pro reprezentační mužstvo, to mě může těšit (hořký úsměv).

Do zápasu v Praze jste s Jekatěrinburgem váleli, ale od reprezentační pauzy jen prohráváte. Co se s týmem stalo?
Bohužel to tak je. Není to jenom hra a výsledky. V šatně máte dojem, že něco není v pořádku, nevím, co se tady při reprezentační pauze stalo. Trochu mi přijde, jako kdybychom se dobrými výsledky trochu uspokojili a nebo se všichni začali něčeho brát. Hrajeme hrozně ustrašeně. Na ledě je to pak hodně vidět, soupeř nás přehrává v suchém triku. Není to ono.

Co se bude teď dít v kabině? Čekáte dusno?
Trenér dělá dusno celou dobu. Tady nejsou moc velcí psychologové, když se prohrává, tak se zkrátka řve. Možná i tohle kluky trochu sráží. Spíš by potřebovali psychicky trochu podržet, než aby byli pořád pod tlakem.

Ale že by vám mizerné období dalo publiku „sežrat", to se říct nedá. Takhle plno máte na každém zápase?
Co jsem objel ruské stadiony, tak tady je to nejlepší. Proti Lvu na nás párkrát zapískali při naší přesilovce, ale to bylo snad poprvé v sezoně. Jinak jsou lidi úžasní. Po zápase na nás čekají, zatleskají nám. Tohle je pořád hodně pozitivní, jiné publikum by nám nechalo takové zápasy vyžrat mnohem víc.

Starý zimák, strmé tribuny… Má to něco do sebe.
Má to takové kouzlíčko. Dlouho tady nebyly dobré výsledky, ale lidi tady mají hokej stejně rádi. Je bomba, když vyhrajete zápas, tribuny si to užívají, vy odjíždíte z ledu a připadáte si, jako kdybyste vyhráli nějakou velkou medaili.

Jekatěrinburg je krásné město. Zvykl jste si tady rychle?
Všechno je o výsledcích. Když se daří na ledě, tak je všechno o ohodně snazší. Jestliže ale prohráváte, je úplně jedno, kde jste… Ale město je suprové. Rozpis zápasů je bohužel ale tak namačkaný, že se hraje od začátku září obden. K tomu jsem byl dvakrát na reprezentaci, takže mám za nějakých 80 dní sezony asi 30 zápasů. Volného času moc není.

Mluvilo se o tom, že vás lákali i do NHL. Nelitujete, že jste nakonec kývnul na Rusko?
Nevypadá to, ale už i já mám nějaký roky. Je mi 25 a musím myslet taky trochu hlavou. Zatím toho nelituju vůbec. Nejdřív se mi všichni smáli a říkali, že budu mít v Jekatěrinburgu nejhorší statistiky ze všech gólmanů v lize, v každém zápase dostanu pět gólů, budeme jasně poslední a mě to tady bude pěkně štvát. Ale tak to vůbec není, držíme se na dostřel play off, máme o co hrát. Nemám čeho litovat.

Když ale vidíte, jak se v zámoří daří Marku Mazancovi, vážně nemrzí, že jste jeho cestu „vyrazit na blind" nezkusil taky?
Jsem v úplně jiné pozici. On je mladší a šel si to vyloženě zkusit a pomohlo mu i štěstí. Zranila se jednička, ostatním to moc nechytalo a šance najednou přišla. Kdybych to zkusil teď já, neměl kliku a zůstal celý rok na farmě, ztratím v nejlepších gólmanských letech celý jeden rok. Musel bych se drápat zpátky a Bůh ví, jestli by se mi podařilo na nějakou úroveň zase dostat.

Takhle máte navíc ještě šanci se rvát o olympiádu. Kdybyste byl „zaparkovaný" někde na farmě, mohl byste si nechat o Soči jen zdát. I proto je Rusko lepší volbou?
Olympiáda je krásná věc a každý by se na ni strašně rád dostal. Ale samotná vám nezaručí vám nějakou velkou budoucnost. Vím, že to zní hrozně, ale já musím myslet taky trochu ekonomicky. Hokej nás všechny baví, ale hrajeme ho i pro peníze. Musíme myslet na to, abychom si nějaké vydělali.