Loni plzeňskému útočníkovi start na šampionátu unikl jen těsně, když vrchol sezony proseděl v hledišti jako čekající náhradník. Teď by rád udělal i ten poslední krůček.

„Jsem rád, že pozvánka přišla a o nominaci na mistrovství světa se chci poprat. V pondělí to začne, a jak to dopadne, se uvidí," prohlásil jednadvacetiletý střelec.

Čtěte také: Čekání na posily. Které hvězdy dorazí do Paříže?

Pouť Škodovky skončila domácí porážkou v šestém utkání čtvrtfinále s Libercem, přesto tým vyprovázel potlesk publika. Jak vám v těch chvílích bylo?
Pociťoval jsem smutek a zároveň zadostiučinění z toho, jak sezona dopadla. Vždyť po první čtvrtině základní části jsme měli jen osm bodů, byli jsme poslední v tabulce. Takže jsme byli šťastní, že jsme se vůbec protlačili do vyřazovacích bojů. A dotáhli jsme to do čtvrtfinále, kde nás čekal asi jen málokdo.

Těšila vás bouřlivá odezva diváků po posledním zápase?
Fanoušci byli úžasní. V play-off nám nesmírně pomohli. Je to hned jiný kafe, když vás žene vyprodaný dům. Ale fandili nám i předtím, kdy se nám tolik nedařilo a doma jsme ztráceli i dobře rozehrané zápasy. Jako třeba s Olomoucí nebo s Pardubicemi, kdy jsme vedli o tři čtyři góly a nakonec si stejně víc bodů odvezl soupeř.

Tehdy Plzeň doplácela na křehkou psychiku. Skoro jako by se tým bál vedení nad soupeřem.
Tak nějak. Jakmile jsme vedli o dva tři góly, ochromily nás obavy o výsledek, hra se zastavila a soupeř nás trestal. Lepší bylo prohrávat. To z nás všechno spadlo a začali jsme hrát to, co jsme měli.

Co bylo na té mizérii nejhorší? Udržet si víru, že se ještě můžete dotáhnout do předkola?
Ze dna tabulky se najednou zdálo všechno daleko a prakticky od dvacátého kola jsme hráli s nožem na krku. S vědomím, že musíme, musíme a musíme. Takhle jsme sehráli spoustu zápasů a hrozbu pádu do play-out jsme odvrátili až výhrou na Spartě v posledním kole a všichni jsme si oddechli. A tím, že jsme potom v předkole otočili sérii s Vítkovicemi, jsme se uvolnili a hráli bez zábran.

S obhájci titulu z Liberce jste ve čtvrtfinále svedli vyrovnané bitvy. Kdy se série lámala, co ji rozhodlo?
Neřekl bych, že šlo o jeden zápas, jeden moment. Na úvod jsme prohráli dvě utkání v Liberci, přitom jednu výhru jsme u nich mohli vybojovat. Což by sérii ovlivnilo. Zvlášť když ve třetím utkání doma jsme Liberec přehráli. Jenže hned potom přišel asi náš nejhorší výkon. Projevila se únava, byli jsme všude pozdě a prohráli 0:4. Ale dokázali jsme se zvednout a výhrou v Liberci jsme vykřesali naději a vzdorovali jsme i v šestém zápase u nás. Nevyšlo to, ale i tak se nemáme za co stydět.

Co vy osobně? Zatímco v základní části jste soupeřům nasázel téměř třicet gólů, v play-off vám už branky tolik nepřibývaly.
Herně to snad tak špatné nebylo, ale v play-off si mě soupeři přece jen víc hlídali. A když máte proti sobě třeba vítkovického Honzu Výtiska, který zblokuje všechno, tak to fakt není lehký. Trošku mě to mrzelo, ale vzali za to jiní a v play-off to ani není o jednom hráči.

Chystáte se na boj o mistrovství světa a zároveň se šíří zvěsti o vašem odchodu z Plzně. Je to pravda?
Zatím mohu jen říci, že s Plzní mám platnou smlouvu na příští sezonu a víc nevím. Běželo play-off, teď mě čeká reprezentační kemp, takže jsem ani nic dalšího neřešil.

Neříkejte, že by vás nelákalo střílet góly v Rusku nebo dokonce v zámoří.
Zkusit bych to asi chtěl, ale jsem vázaný smlouvou v Plzni, takže říkat, co bude, je hodně předčasné.

Máte alespoň jasno, zda byste upřednostnil KHL nebo riskl boj o NHL?
Takhle ta otázka nestojí. Nejdřív by musely nějaké nabídky vůbec přijít a potom se teprve mohu rozhodovat. Předtím ale musím vše důkladně probrat s bráchou, který už má něco za sebou, s agentem, protože to rozhodnutí může moji kariéru výrazně ovlivnit. Možná napořád. Ale momentálně je mojí prioritou reprezentace a snaha dostat se na nadcházející mistrovství světa.

Nepřehlédněte: Vztek fanoušků Komety. Za lístek zaplatí o 280 korun víc než příznivci Hradce